fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus doopt gescheiden Siamese tweeling

Roel Weerheijm 12 augustus 2020
image
De tweeling werd op 6 augustus gedoopt door paus Franciscus. Foto: Antoinette Montaigne/Twitter

De zusjes Ervina en Prefina komen uit Mbaiki, in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Op 29 2018 werd de tweeling geboren, met de schedel aan elkaar gegroeid.

Drie chirurgen en honderden manuren waren nodig, maar Ervina en Prefina werden succesvol van elkaar gescheiden. De laatste operatie vond plaats op 5 juni; deze duurde achttien uur en er waren dertig specialisten bij betrokken.

Zorg voor de kinderen in Bangui

Tijdens de persconferentie waarbij de succesvolle operatie wereldkundig werd gemaakt, zei hun moeder Ermine Bangalo: “Ervina en Prefina zijn twee keer geboren. Als we in Afrika waren gebleven, weet ik niet welk lot hen had gewacht.”

“Nu ze zijn gescheiden en het goed met ze gaat, wil ik dat ze worden gedoopt door paus Franciscus, die altijd gezorgd heeft voor de kinderen in Bangui. Mijn kleintjes kunnen nu opgroeien, studeren en dokter worden om andere kinderen te redden,’ vervolgde ze.

En zo geschiedde. Afgelopen donderdag werden de meisjes hoogstpersoonlijk door de paus gedoopt in de kapel van Casa Santa Marta.

Vaticaans kinderziekenhuis

Zodra de zusjes na hun geboorte stabiel genoeg waren, werden ze overgebracht naar Bangui, de hoofdstad van de CAR. Daar werden ze verpleegd in een ziekenhuis dat is gebouwd met hulp van het Vaticaanse Bambino Gesù-kinderziekenhuis. Dit ziekenhuis is in 2015 gebouwd, nadat paus Franciscus de door oorlog verscheurde CAR bezocht.

In Bangui ontmoette de familie van de zusjes Mariella Enoc, de directrice van het Vaticaanse kinderziekenhuis. Zij besloot om de Siamese tweeling naar Rome over te brengen om te onderzoeken of ze van elkaar gescheiden konden worden. Een speciaal team werd samengesteld, dat besloot dat een ingreep het risico waard was. Die werd daarna met succes uitgevoerd.

De doop van de meisjes werd niet door het Vaticaan wereldkundig gemaakt, maar door Antoinette Montaigne, een politica uit de CAR. Zij berichtte erover op Twitter.

Bronnen: Crux, CNS.