<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ecologische crisis wortelt in menselijk hart

KN Redactie 11 juni 2018
image
Paus Franciscus en patriarch Bartholomaios wisselen geschenken uit tijdens het bezoek dat de patriarch op 26 mei bracht aan het Vaticaan. (Foto: CNS Photo - Paul Haring)

Wie in God als schepper gelooft, zou de schepping moeten zien als “een gedeelde gave en niet als privébezit”. Het beschermen ervan “houdt altijd de erkenning in van en het respect voor de rechten van iedere persoon en ieder volk”.

Dat schreef paus Franciscus afgelopen week in een brief aan patriarch Bartholomaios van Constantinopel, het erehoofd van de wereldwijde Orthodoxie. Hij deed dat bij gelegenheid van een in Griekenland gehouden ecologische conferentie waar de patriarch sprak.

Samenwerken voor zorg voor de schepping

De ecologische crisis, aldus de paus, “wortelt uiteindelijk in het menselijk hart dat ernaar streeft de beperkte hulpbronnen van onze planeet te controleren en uit te buiten, terwijl het de kwetsbare leden van de menselijke familie negeert”.

“Het zijn niet slechts de huizen van kwetsbare mensen wereldwijd die afbrokkelen, zoals kan worden gezien in de groeiende uittocht van klimaatmigranten en milieuvluchtelingen in de wereld. Zoals ik heb geprobeerd aan te geven in mijn encycliek Laudato Si’, lijken wij toekomstige generaties te veroordelen tot een in puin liggend gemeenschappelijk huis.”

Franciscus zei de patriarch dat hij hoopt dat “katholieken en orthodoxen, samen met de gelovigen van andere christelijke gemeenschappen en alle mensen van goede wil, in lokale contexten actief zullen samenwerken voor de zorg voor de schepping en voor een duurzame en integrale ontwikkeling”.

‘Morele wortels ecologische crisis’

In zijn op de website van het patriarchaat gepubliceerde toespraak zegt patriarch Bartholomaios onder meer dat “klimaatverandering een zaak is die nauw gerelateerd is aan ons huidige model van economische ontwikkeling”.

Zijn patriarchaat, zei hij, wijst al lang op “de geestelijke en morele wortels van de ecologische crisis”, terwijl het “de solidariteit tussen mensheid en natuur benadrukt. Bovendien heeft het de nood onderstreept aan een spirituele verandering van mensen en hun houding ten opzichte van de schepping”.

“Ecologische problemen wijzen op een problematische kijk op mensen, op onze behoeften en prioriteiten die onze houdingen en daden ten opzichte van de wereld vormen. De vernietiging van het natuurlijk milieu kan alleen worden omgekeerd door een radicale verandering van ons perspectief op de natuur die voortkomt uit een radicale verandering van de manier waarop wij onszelf als mensen begrijpen.”