fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Een christen kan geen antisemiet zijn’

KN Redactie 8 november 2018
image
De paus begroet tijdens de audiëntie op maandag een delegatie van de World Congress of Mountain Jews. (Foto: CNA)

Paus Franciscus heeft tijdens een bijeenkomst met rabbijnen in Rome antisemitisme scherp veroordeeld. “Een christen kan geen antisemiet zijn, wij delen dezelfde wortels.”

Maandag ontving de paus een delegatie van de World Congress of Mountain Jews op audiëntie in het Vaticaan. De paus verwees tijdens zijn toespraak naar de Holocaust.

Broederschap

“We zijn geroepen om onszelf in te zetten voor het uitbannen van antisemitisme uit de menselijke gemeenschap”, sprak de paus. Het was voor het eerst dat vertegenwoordigers van deze Joodse gemeenschap, die afstamt van de oude Perzische Joodse gemeenschap, een paus ontmoet.

“Ik heb altijd nadruk gelegd op het belang van vriendschap tussen Joden en katholieken. Dit is gebaseerd op een broederschap die geworteld is in de heilsgeschiedenis en vindt haar concrete uitdrukking in de zorg voor elkaar”, aldus Franciscus.

Pausbezoek Litouwen

De paus sprak over zijn recente bezoek aan een Joodse gemeenschap in Litouwen, op “een dag die gewijd was aan de gedachtenis van de Shoa, 75 jaar na de vernietiging van het Getto van Vilnius en de moord op duizenden Joden”.

“Ik bad bij het monument van de slachtoffers van de Holocaust, en vroeg de Allerhoogste om zijn mensen te steunen”, zei de paus, die aandrong op een “levende nagedachtenis” van de Holocaust.

Aanslag op synagoge

Op 27 oktober schoot een gewapende man elf mensen dood in een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Veel bisschoppen reageerden geschokt, en spraken zich uit tegen antisemitisme. “Anti-Joodse vooroordelen en alle religieuze en etnische vooroordelen, zijn een verschrikkelijke zonde”, sprak bisschop David Zubik van Pittsburgh na de aanslag.

“Als wij bidden om vrede in onze gemeenschappen en troost voor de rouwenden, moeten wij ook dit gebed in daden omzetten door onze naasten lief te hebben en ons inspannen opdat ‘nooit meer’ werkelijkheid wordt.”

Kwaadaardigheid antisemitisme

Ook aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia veroordeelde de aanslag op de synagoge. “Religieuze en etnische haat is walgelijk, maar het afgrijselijke dossier van de laatste eeuw is een les van de bijzondere kwaadaardigheid van antisemitisme. Het moet geen ruimte krijgen in de VS, en vooral niet in de harten van christenen.”

Paus Franciscus bad tijdens het angelusgebed van zondag voor de slachtoffers in Pittsburgh. “Moge de Heer ons helpen om de uitbraak van haat te blussen die zich in onze maatschappij ontwikkelt.” (CNA)