<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: elke dag minstens vijf minuten gewetensonderzoek

KN Redactie 3 maart 2019
image
Paus Franciscus tijdens de ochtendmis in Casa Santa Marta CNS Photo - Vatican Media

De mens heeft in zijn leven de neiging om te vertrouwen op “macht, gezondheid en rijkdom” en verliest zo “de relativiteit van het leven”. Het is beter om elke dag even een gewetensonderzoek te houden.

Dat zei paus Franciscus vrijdag tijdens de ochtendmis in Casa Santa Marta. In zijn preek stond hij stil bij de evangelielezing van die dag (Mc. 9,41-50). Het laatste advies dat Jezus hier geeft, is heel mooi, zei de paus: “Het zout is iets goeds; maar als het zout zoutloos wordt, waarmee zult ge het dan zijn smaak hergeven? Hebt zout in uzelf en leeft in vrede met elkaar” (vers 50).

Wees wijs

Met de uitdrukking ‘hebt zout’, legde de paus uit, wil de Heer zeggen: “wees wijs, laat jullie leven wijs zijn”. Een noodzakelijke oproep voegde Franciscus toe, want wijsheid hangt niet af van het feit dat je naar de universiteit bent gegaan: “Nee, de wijsheid is iets van alle dag” dat voortkomt uit de levenservaring.

“We hebben allemaal passies” zei de paus. Maar we moeten oppassen dat onze passies ons niet gaan beheersen. Passies zijn niet slecht, ze zijn vaak “het bloed” dat iets goeds voortbrengt, “maar als je niet in staat bent om je passies te beheersen, gaan ze jou beheersen”.

Heft in eigen handen nemen

Je kunt wel denken, ging de paus verder, “ik heb het tot hier gered, ik zal het wel redden”, of: “Gods compassie is groot, hij zal me mijn vele zonden wel vergeven, en verder gaan met doen weat je wilt.”

Dat is niet goed, zei Franciscus. “We moeten niet wachten met ons te bekeren tot de Heer, en de verandering in ons leven dag na dag uitstellen. Als jij die fout maakt, sta dan elke avond, voordat je naar bed gaat, een minuut stil: onderzoek je geweten en neem het heft weer in eigen handen: jij commandeert.”

Bewust worden van je fouten

Iedere mens is geroepen een gewetensonderzoek te doen en tegen zichzelf te zeggen: “Ja, ik heb fouten gemaakt, veel gefaald, weinig successen behaald, maar morgen wil ik dat dit me niet meer gebeurt.”

Het is nodig, zei de paus, “dat je je bewust wordt van je eigen fouten. We hebben die allemaal, elke dag en veel ook.” Maar dat hoeft ons niet te verlammen, zei de paus. “Als ik het heft zelf weer in handen neem van die passie, ben ik de overheerser, en ben ik verantwoordelijk voor mijn daden.”

Bekering tot de Heer

“Vijf minuten zijn genoeg, voor je naar bed gaat.” Stel jezelf de vraag: “Wat is er vandaag gebeurd, wat is er in mijn ziel gebeurd?”, om zo “te leren jezelf beter te beheersen, de dag erna”.

“Laten we elke dag zo’n klein gewetensonderzoek doen om ons te bekeren tot de Heer”, riep de paus op. “Dat zal ons heel erg helpen om na te denken en om de verandering van ons hart en de bekering tot de Heer niet uit te stellen.” (KN/Vatican.va)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.