fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus en patriarch ontmoeten elkaar

KN Redactie 13 februari 2016
image

Paus Franciscus heeft het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Kirill, op Cuba ontmoet.

Het is de eerste keer dat een paus en de Russisch patriarch elkaar ontmoeten, sinds Moskou in 1589 door de oecumenisch patriarch van Constantinopel tot patriarchaat werd verheven.

Broeders

“Eindelijk!”, riep paus Franciscus uit, toen hij patriarch Kirill omhelsde in de gelambriseerde VIP-ruimte van Havana’s vliegveld. Daar vond de drie uur durende ontmoeting plaats. “We zijn broeders.” De kerkleiders kusten elkaar driemaal. “Dingen worden nu gemakkelijker”, reageerde Kirill.

Onderworpenheid

De Russisch-orthodoxe Kerk benadrukt dat de ontmoeting niet-politiek is en slechts tot eerste doel heeft gezamenlijk de islamitische vervolging van christenen in het Midden-Oosten onder de aandacht van de wereld te brengen. Gezien de traditionele onderworpenheid van de Russische Kerk aan de staat mag echter aangenomen worden dat president Poetin de ontmoeting minstens aangemoedigd heeft.

Zieltjeswinnerij

De Russisch-orthodoxe Kerk heeft tot nu toe steeds vermeende katholieke ‘zieltjeswinnerij’ aangevoerd om de ontmoeting te ontlopen. Vanwege de internationaal bekritiseerde interventies van de Russen in Oekraïne en Syrië kan Rusland de steun van de paus nu echter goed gebruiken.

Ondermijning

De beide kerkleiders hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin zij de uitroeiing van het christendom door islamitische groeperingen aanklagen. Maar ook stelden zij de ondermijning van het gezin en van het huwelijk tussen man en vrouw in Westerse samenlevingen aan de kaak, die in lijn is met andere ontwikkelingen die tegen het leven zijn gericht zoals de legalisering van euthanasie, abortus en de manipulatie van ongeboren leven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.