fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus erkent tweede wonder kardinaal Newman

KN Redactie 14 februari 2019
image
Kardinaal John Henry Newman, geportretteerd door John Everett Millais. Foto: wikipedia.org

Paus Franciscus heeft een tweede wonder erkend op voorspraak van de zalige John Henry Newman. Daarmee ligt de weg naar heiligverklaring van de Engelse kardinaal open. Een datum daarvoor is er nog niet.

De paus erkende het wonder dinsdag tijdens een bijeenkomst met de prefect van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen, kardinaal Giovanni Becciu. Het betreft de genezing van een zwangere Amerikaanse vrouw. Zij riep Newmans voorspraak in nadat bij haar een levensbedreigende ziekte was vastgesteld en genas daarvan. Haar artsen konden niet verklaren hoe of waarom zij zo plotseling kon herstellen.

Newman was toegewijd aan onderwijs

John Henry Newman was een negentiende-eeuwse theoloog, dichter, priester en kardinaal. Hij was aanvankelijk anglicaans priester, maar bekeerde zich in 1845 tot de katholieke Kerk. Zijn geschriften worden tot de belangrijkste kerkelijke werken van de afgelopen eeuwen gerekend.

Newman werd in 1847 tot katholiek priester gewijd en in 1879 door paus Leo XIII tot kardinaal verheven, alhoewel hij geen bisschop was. Newman was bijzonder toegewijd aan onderwijs; hij werkte zijn opvattingen over universitair onderwijs uit in The idea of a university, was betrokken bij de oprichting van wat nu het University College Dublin is en stichtte twee jongensscholen. Ook stichtte hij het eerste oratorium van Philippus Neri op Engelse bodem.

Paus Benedictus XVI verklaarde Newman in 2010 tijdens zijn bezoek aan Engeland zalig. Dat gebeurde na de complete en onverklaarbare genezing van een diaken van een aandoening aan zijn ruggengraat.

Ook groen licht voor twee andere heiligverklaringen

Franciscus gaf ook het groene licht voor twee andere heiligverklaringen: die van de zalige Indiase zuster Maria Teresa Chiramel en die van de Ecuadoraanse jezuïet Salvatore Moscoso Cardenas, die in 1897 uit haat tegen het geloof werd vermoord.

Kardinaal Mindszenty

Van vijf kandidaatzaligen werd erkend dat zij de deugden heldhaftig beleefd hebben. De bekendste van hen in onze streken is de Hongaarse kardinaal József Mindszenty (1892-1975). De aartsbisschop van Esztergom zat onder het communistisch regime in de gevangenis en later onder huisarrest, voordat hij in 1971 toestemming kreeg naar het Westen af te reizen. (CNA)