<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘euthanasie is geen vrijheid, maar afwijzing van hoop’

Catholic News Agency 3 september 2019
image
CNS Photo - Paul Haring

Euthanasie is een manier om mensen als een object te behandelen. Hoewel euthanasie over vrijheid lijkt te gaan, is het eigenlijk een afwijzing van hoop. Dat zei paus Franciscus maandag tegen Italiaanse oncologen.

“De euthanasiepraktijk, die in een aantal landen gelegaliseerd is, lijkt het bevorderen van persoonlijke vrijheid als doel te hebben”, zei Franciscus. “In werkelijkheid, is die praktijk gebaseerd op een utilitaristische kijk op de mens.”

De mens wordt nutteloos

De mens, ging hij verder, “wordt nutteloos of gelijk gesteld aan een kostenplaatje, als er vanuit medisch oogpunt geen hoop op verbetering meer bestaat of lijden niet langer vermeden kan worden”.

Door te kiezen voor de dood, worden de problemen op een bepaalde manier opgelost. Maar, zei Franciscus ook: “Er gaat zoveel verbittering schuil achter deze manier van redeneren, en met wat een afwijzing van hoop gaat de keuze gepaard om alles op te geven en alle banden te verbreken!”

Cultuur die oog heeft voor de waarde van de mens

Als de mens gereduceerd wordt tot een ding, wordt de medische technologie niet voor de juiste doeleinden gebruikt, namelijk het dienen van de mens.

Daartegenover staat de aanpak om een patiënt en zijn naasten in alle fases te begeleiden, het lijden proberen te verlichten door middel van palliatieve zorg of door een hospice, benadrukte de paus. “Dit draagt bij aan het creëren van een cultuur en een praktijk die meer aandacht heeft voor de waarde van ieder mens.”

Uitleggen wat hoop is

De paus deed zijn uitspraken maandag tijdens een audiëntie met ongeveer honderdvijftig leden van de Italiaanse Vereniging voor Medische Oncologie. In Italië is euthanasie bij wet verboden.

Franciscus sprak ook over een soort ‘Doos van Pandora’, waarin alles wordt uitgelegd, behalve hoop. Hij moedigde de medici aan om op zoek te gaan “naar de uitleg van hoop en hoe die in de meest beperkte gevallen te geven”.

De paus prees de medici voor het geven van de beste zorg aan elke individuele patiënt. Hij sprak over de “oncologie van barmhartigheid”, omdat zorg afgestemd op de persoon, de nadruk legt op het individu en niet alleen op de ziekte.

Jezus als voorbeeld nemen

Hij moedigde de medici ook aan om Jezus als hun voorbeeld te nemen. Hij benadrukte dat Jezus ook een voorbeeld kan zijn voor de zieken zelf: “Jezus helpt hen om de kracht te vinden de banden van liefde niet te doorbreken, om hun lijden op te dragen voor anderen en om vrienden te blijven met God.”

Tot slot riep hij de medici op om iedereen te inspireren “om de degenen die lijden nabij te zijn, vooral de kleintjes, en om de zwakkeren op de eerste plaats te zetten. Zo kunnen ze bijdragen aan een meer humane samenleving.”

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.