fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus: ‘islam is niet gewelddadig’

KN Redactie 1 augustus 2016
image
Paus Franciscus tijdens de persconferentie op de terugweg in het vliegtuig van Krakau naar Rome. (Foto: AP)

Volgens paus Franciscus is de islam niet gewelddadig en kan er geen sprake zijn van “islamitisch geweld”. 

Dat zei de paus gisteren tijdens de persconferentie met journalisten aan boord van het vliegtuig op de terugweg van de WJD in Krakau naar Rome.

Priester Jacques Hamel

Volgens de paus schuilt er in iedere religie de mogelijkheid tot geweld, inclusief het katholicisme.

“Ik houd er niet van om over islamitisch geweld te spreken, omdat ik dagelijks, als ik de krant lees, geweld zie”, zei de paus op de vraag van een journalist waarom de paus nooit over islamitisch terrorisme of fundamentalisme spreekt als hij aanslagen veroordeelt zoals op de vorige week vermoorde Franse priester Jacques Hamel.

‘Fundamentalisten’

De paus noemde als voorbeeld van het geweld dat hij in de krant leest een Italiaan die zijn verloofde of schoonmoeder vermoord.

“Zij zijn gedoopte katholieken. Zij zijn gewelddadige katholieken”, zei de paus, waarbij hij toevoegde dat wanneer hij zou spreken over “islamitisch geweld”, dat hij dan ook zou moet spreken van “katholiek geweld”.

Volgens paus Franciscus zijn er in elke religie, inclusief het katholicisme, gewelddadige mensen te vinden, “een kleine groep fundamentalisten”.

“Als fundamentalisten zo ver gaan als moord…je kan met je tong doden en ook met het mes. Ik geloof dat het niet eerlijk is om de islam te identificeren met geweld. Het is niet eerlijk en niet waar”, aldus paus Franciscus.

‘Gevaarlijk’

De paus zei dat hij eens een lang gesprek heeft gevoerd met de grootmoefti van de islamitische Al-Azhar universiteit in Caïro. “Ik weet hoe zij denken. Zij zoeken vrede, ontmoeting”, aldus de paus.

Volgens paus Franciscus zijn vele jongeren in Europa achtergelaten “zonder idealen, zonder werk”, waardoor zij terechtkomen “in de drugs en alcohol, en dan daar naartoe gaan (is niet gespecificeerd – red.) en zich aanmelden”.

De paus gaf toe dat terreurgroep IS een “Islamitische Staat is die zichzelf presenteert als gewelddadig”.  

“Het is een fundamentalistische groep die zichzelf IS noemt, maar het kan niet gezegd worden, het is niet waar, en het is niet eerlijk dat de islam terroristisch is”, aldus de paus.

Franciscus voegde daaraan toe, hoewel hij niet zeker wist of hij dit wel moest zeggen, omdat “het gevaarlijk is”, dat terrorisme groeit “als er geen andere optie meer is”.

‘Geld’

“Zolang de god van het geld in het centrum van de wereldeconomie staat en niet de mens, man en vrouw, is dit het eerste terrorisme”, zei de paus. Volgens hem staat dit “terrorisme aan de basis” tegen de hele mensheid. (KN/Cruxnow.com)