fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus krijgt nieuwe woordvoerder

KN Redactie 11 juli 2016
image
Pater Federico Lombardi en zijn opvolger Greg Burke (Foto: AP)

Pater Federico Lombardi draagt na tien jaar het woordvoerderschap van de Heilige Stoel over aan de Amerikaan Greg Burke.

Dat maakte het Vaticaan vandaag bekend, op de dag dat de pater jezuïet precies tien jaar in dienst is als woordvoerder. Pater Lombardi (73) werd op 11 juli 2006 benoemd als woordvoerder van paus Benedictus XVI.

Onverwachte pauskeuze

Lombardi was toen al directeur van Radio Vaticaan en van de Vaticaanse televisie (CTV). Op 1 maart van dit jaar nam hij afscheid van Radio Vaticaan, na al in 2012 bij CTV te zijn vertrokken.

In 2013 trad Benedictus XVI af en werd Lombardi woordvoerder van paus Franciscus. De Italiaanse jezuïet biechtte later op dat de keuze voor Franciscus voor hem zo onverwacht was, dat hij een uur nodig had gehad om van het nieuws bij te komen.

Vervangers

Pater Lombardi wordt vervangen door de huidige vice-woordvoerder van de Heilige Stoel Greg Burke. De Amerikaan – een leek – was eerder correspondent voor Fox News en werd op 1 februari van dit jaar benoemd tot vice-woordvoerder. De Spaanse journaliste Paloma Ovejero wordt de nieuwe vice-woordvoerder.

Pater Lombardi zal paus Franciscus nog vergezellen op zijn reis naar Polen waar van 26 t/m 31 juli de Wereldjongerendagen in Krakau plaatsvinden. Per 1 augustus neemt Greg Burke zijn rol als woordvoerder over. (KN/VI)