<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

U2-zanger ontmoet paus Franciscus

KN Redactie 20 september 2018
image
Bono overhandigt een plant aan paus Franciscus, na afloop van de ontmoeting in Casa Santa Marta (Foto: CNA)

Paus Franciscus heeft woensdag de leadzanger van de Ierse rockband U2 Bono, ontvangen in het Vaticaan. De twee spraken onder meer over het misbruik in Ierland.

De privé-audientië vond plaats in Casa Santa Marta. Bono verklaarde na afloop tegen de Vaticaanse media dat tijdens het “soepele” gesprek met de paus, “belangrijke thema’s” zijn besproken. De Ierse zanger, wiens echte naam Paul David Hewson is, sprak met Franciscus over ontwikkelingssamenwerking. Ook besprak hij het “onvermijdelijke” thema van het misbruik door geestelijken binnen de katholieke Kerk.

‘Een bijzonder mens’ 

De zanger vertelde Franciscus dat het in Ierland erop leek dat “de daders beter beschermd werden dan de slachtoffers” en dat hij “de pijn zag” in het gezicht van de paus. “Ik denk dat hij een oprechte man is en ik denk dat hij een bijzonder mens is voor deze bijzondere tijden.”

ONE Campaign

De paus ontmoette Bono samen met José María del Corral, de voorzitter van de Pauselijke Stichting Pontificia Scholas Ocurrentes, die zich inzet voor de sociale en culturele intergratie van jongeren door middel van technologie, kunst en sport. Bono is een van de oprichters van ONE Campaign, een organisatie die armoede bestrijdt en een samenwerkingsovereenkomst heeft met de pauselijke stichting.

Bezoek aan Johannes Paulus II

Het is de tweede keer dat Bono in het Vaticaan door een paus wordt ontvangen. Zijn laatste bezoek was in 1999, toen paus Johannes Paulus II hem ontving in het Vaticaan.

In 2012 had de Ierse zanger een ontmoeting met kardinaal Peter Turkson, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Gerechtigheid en Vrede. Daarbij bedankte Bono Turkson voor de ondersteuning van zijn campagne voor schuldverlichting van de ontwikkelingslanden door de katholieke Kerk in 2000.

“De Kerk verdient enorme erkenning voor haar armoedebestrijding. Priesters en nonnen stonden tijdens de campagne zij aan zij met punkrockers en atleten”, aldus Bono in een gesprek met Radio Vaticana.

De leadzanger zei tijdens dat gesprek ook dat hij het zilveren kruis, dat hij in 1999 van paus Johannes  Paulus II kreeg, nog steeds rond zijn hals draagt. (KN/ACI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.