fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus ontvangt vader Alfie Evans

KN Redactie 19 april 2018
image
Thomas Evans bij de paus (Foto: CNS)

De vader van de Britse peuter Alfie Evans is woensdag in Rome ontvangen door Franciscus.

Het bezoek van Thomas Evans aan de paus was in Casa Santa Marta. De vader van de ernstig zieke Alfie zou volgens National Catholic Register (NCR) de paus hebben gevraagd om zijn zoontje te redden door hem over te laten plaatsen naar het Bambino Gesù-ziekenhuis in Rome, die banden heeft met het Vaticaan en klaar staat om Alfie te behandelen.

“Ik spreek geen Italiaans, maar ik begreep dat hij een van zijn medewerkers vroeg om onmiddellijk te starten met de asielaanvraag voor Alfie”, aldus Evans.

Beademing stopzetten

Evans verweert zich samen met zijn vrouw in een juridische strijd tegen artsen die de behandeling van Alfie willen staken. Het 23 maanden oude kind lijdt aan een “onbekende degeneratieve neurologische aandoening” en verkeert sinds december 2016 hij in “semi-vegetatieve” staat. Het ziekenhuis dat hem behandelt heeft tot op heden geen exacte diagnose kunnen stellen en procedeert tegen de ouders om de beademing van het kind via de rechtsgang stop te zetten.

Definitieve uitspraak

De ouders verzetten zich hiertegen en strijden ervoor om Alfie over te laten brengen naar Italië, waar twee ziekenhuizen een alternatieve behandeling hebben aangeboden. Ze verloren maandag een rechtszaak, maar gingen dinsdag in beroep bij het Britse Hooggerechtshof, dat zich binnenkort definitief over de zaak zal uitspreken.

‘Ziek, maar niet stervende’

Paus Franciscus zou Evans tijdens het gesprek hebben bemoedigd, meldt NCR . Ook zou Alfie’s vader een verklaring hebben voorgelezen waarin hij benadrukte dat de kleine Alfie “ziek is, maar niet stervende”. “Wij begrijpen niet waarom ons kind, tussen vele anderen, op deze wijze wordt behandeld”, aldus Evans. “Wij denken dat dit komt omdat hij gehandicapt is en het Verenigd Koninkrijk euthanasie wil legaliseren”.

Wekelijkse audiëntie

Kort na het bezoek, vroeg paus Franciscus tijdens de wekelijkse audiëntie op woensdag, opnieuw aandacht voor de zaak. “De enige meester over het leven, van begin tot natuurlijk einde, is God!”, aldus de paus, die ook sprak over Vincent Lambert. De Fransman raakte in 2008 na een auto-ongeluk ernstig gehandicapt. Hoewel zijn ouders en enkele geraadpleegde artsen menen dat hij niet in coma verkeert, willen artsen de behandeling staken. In dit geval zou het gaan om het stopzetten van het toedienen van voeding en water.

“Het is onze plicht om al het mogelijke te doen om het leven te koesteren, (…) vooral die van deze twee broeders. Laten wij in stilte bidden”, aldus de paus woensdag. (KN/ACI)