<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duitsland: Bondsdag erkent Armeense genocide

KN Redactie 2 juni 2016
image
Armeniërs op de publieke tribune betuigen hun instemming met het aannemen van de resolutie. (Foto: AP)

De Duitse Bondsdag heeft met overgrote meerderheid een resolutie aangenomen waarin de moorden op Armeniërs onder het Ottomaanse Rijk tot volkerenmoord worden bestempeld.

De parlementariërs stemden bijna unaniem voor: slechts een onthield zich van stemming, en een parlementariër stemde tegen, meldt KNA.

Merkel afwezig

Bondskanselier Angela Merkel, vicekanselier Sigmar Gabriel en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier waren wegens andere afspraken niet bij de stemming

Turkse ambassadeur teruggeroepen

Turkije heeft na de stemming zijn ambassadeur uit Berlijn teruggeroepen voor overleg. De Turkse Nationale Vergadering veroordeelde de resolutie “scherp” en wees haar af als een “wederrechtelijke motie” waarin de “historische realiteiten met betrekking tot de gebeurtenissen in 1915 vertekend worden”.

Dinsdag al had de Turkse president Erdogan gezegd dat het aannemen van de resolutie gevolgen zou kunnen hebben voor de banden tussen Turkije en Duitsland.

Medeschuld Duits keizerrijk

De leden van de Bondsdag benadrukten dat het er niet om ging de huidige Turkse regering in het beklaagdenbankje te zetten. Die heeft geen schuld aan de misdaden, maar wel een verantwoordelijkheid, aldus SPD’er Rolf Mützenich. De resolutie is volgens hem een oproep tot verwerking van deze geschiedenis van het Osmaanse Rijk.

In de resolutie wordt ook verwezen naar de medeschuld van het toenmalige Duitse keizerrijk, dat in de Eerste Wereldoorlog een bondgenoot van het Ottomaanse rijk was.

Reactie kardinaal Marx

Kardinaal Reinhard Marx, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, loofde de resolutie. Hij noemde het “belangrijk en verdienstelijk” dat de Bondsdag zich bezig hield met de “verschrikkelijke” gebeurtenissen. De redelijkheid, zo zei hij, gebiedt het om van een “systematische vernietigingsactie” te spreken.

Dat het Duitse rijk destijds niets deed om Constantinopel te beïnvloeden, noemde de kardinaal een “koude onverschilligheid over het lot van de Armeniërs” die “ons Duitsers ook vandaag nog aanleiding tot schaamte geeft”.

Volgens kardinaal Marx komt het er nu op aan dialoog, samenwerking en verzoening tussen Turkije en Armenië te bevorderen. Als Duitsland daaraan een bijdrage kan leveren, zo zei hij, dan moet het daarvoor klaar staan.

‘Niet laten intimideren’

Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert had voorafgaand aan het debat in het bijzijn van Armeense en Turkse diplomaten dreigementen tegen parlementariërs met een Turkse achtergrond veroordeeld. “We zullen die niet accepteren en ons er zeker niet door laten intimideren.”

De fractievoorzitter van de Groenen, de van Turkse afkomst zijnde Cem Özdemir, nam al in het begin van zijn bijdrage aan het debat de term “volkerenmoord” in de mond. Zijn partij diende met CDU/CSU en SPD de resolutie in.

Paus Franciscus: ‘Volkerenmoord’

Tussen 1915 en 1918 werden in het Ottomaanse rijk naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs, Arameeërs, Assyriërs en Pontische Grieken gedood. Historici spreken van de eerste volkerenmoord in de geschiedenis.

Turkije heeft altijd ontkend dat daar sprake van was, en spreekt van moordpartijen, verdrijvingen en wederzijds geweld.

Ongeveer twintig staten hebben het gebeurde tot dusverre als genocide erkend. Ook paus Franciscus sprak van de “eerste volkerenmoord in de twintigste eeuw”.

De ontwerpresolutie is hier te lezen (Duits).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.