<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Erdogan: erkennen Armeense genocide door Duitsland kan gevolgen hebben

KN Redactie 1 juni 2016
image
Erdogan en Merkel tijdens een eerdere bijeenkomst. Dinsdag spraken de twee elkaar telefonisch. (Foto: AP)

De Duitse Bondsdag stemt morgen over een resolutie waarin expliciet wordt gesproken over een volkerenmoord op de Armeniërs in het Ottomaanse rijk. Zowel de Armeense als de Turkse president heeft in de aanloop ervan van zich laten horen.

Een woordvoerder van de Duitse regering bevestigde dat bondskanselier Angela Merkel en de Turkse president Tayyip Erdogan dinsdag met elkaar gebeld hebben, meldt persbureau KNA. Daarbij kwam ook de vluchtelingenovereenkomst tussen de EU en Turkije ter sprake.

Vluchtelingendeal

Erdogan zei later die dag volgens Elsevier tegen journalisten dat het erkennen van de Armeense genocide mogelijk gevolgen heeft voor de banden tussen Turkije en Duitsland.

KNA schrijft dat de resolutie de Duits-Turkse banden verder kan verslechteren en dat het denkbaar is dat die de vluchtelingendeal in gevaar zou kunnen brengen.

‘Niet laten intimideren’

De Armeense president Sargsjan roept de leden van de Bondsdag vandaag in een interview met Bild op in te stemmen met de resolutie. “Het is niet fair wanneer men de volkerenmoord op de Armenen geen volkerenmoord noemen mag, enkel omdat het staatshoofd van een ander land dan woedend wordt.”

Sargsjan voegde toe er “zeker” van te zijn dat de leden van de Bondsdag “zich niet laten intimideren”.

1,5 miljoen doden

Tussen 1915 en 1918 werden in het Ottomaanse rijk naar schatting 1,5 miljoen Armenen, Arameërs, Assyriërs en Pontische Grieken gedood. Historici spreken van de eerste volkerenmoord in de moderne geschiedenis. Turkije echter spreekt slechts van moordpartijen, verdrijvingen en wederzijds geweld.

Paus Franciscus: ‘Eerste volkerenmoord in twintigste eeuw’

Toch nog toe hebben ongeveer twintig staten de massamoord als genocide bestempeld. Ook paus Franciscus sprak van de “eerste grote genocide in de twintigste eeuw”.

Tussen de Heilige Stoel en Turkije moesten dan ook de nodige diplomatieke plooien worden gladgestreken voordat het Vaticaan verder kon werken aan het bezoek dat Franciscus later dit jaar aan Armenië zal brengen.

Joachim Gauck en Norbert Lammert

De Duitse resolutie is een initiatief van CDU/CSU, SPD en de Groenen. De resolutie werd al verschillende keren eerder gepland maar met het oog op de verhouding met Turkije steeds weer verschoven.

In april 2015, bij de honderdste gedachtenis van het begin van de moorden, sprak zowel president Joachim Gauck als Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert expliciet over volkerenmoord.

De huidige ontwerptekst spreekt in de titel al van “de volkerenmoord op de Armenen en andere christelijke minderheden in de jaren 1915 en 1916”.

De feiten op tafel

De resolutie heeft volgens de opstellers ten doel Turken en Armenen te steunen bij het zoeken naar wederzijds begrip over de loopgraven van het verleden heen. Dat kan, schrijven ze, echter alleen slagen wanneer de feiten op tafel liggen.

Zowel het Turkse als het Armeense parlement heeft echter nog niet ingestemd met een overeenkomst uit 2009 over het oprichten van een commissie van historici.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.