fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus verheft Franciscuskerk Bolsward tot basiliek

Peter Doorakkers 10 februari 2017
image
Interieur van de Sint-Franciscuskerk in Bolsward, die door paus Franciscus is verheven tot basiliek. (Foto: KN - Jan Peeters)

Paus Franciscus heeft de Sint-Franciscuskerk in het Friese Bolsward verheven tot basiliek. Daarmee krijgt het noordelijkste bisdom van Nederland zijn eerste basiliek. Dat meldt het bisdom Groningen-Leeuwarden.

Volgens het bisdom onderstreept de paus hiermee de bijzondere architectuur van de kerk en de betekenis van het gebouw.

Maria van Sevenwouden en Titus Brandsma

De Franciscus is het centrum van de bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw van Sevenwouden, die in de kerk wordt vereerd.

Ook is de kerk belangrijk voor de devotie tot de zalige Titus Brandsma (1881-1942), die in Oegeklooster bij Bolsward werd geboren. In de Franciscus wordt het tapijt met Titus’ beeltenis bewaard dat de gevel van de Sint-Pieter sierde bij zijn zaligverklaring in 1982.

Naast het kerkgebouw van Van der Leur uit 1934 is het Titus Brandsmamuseum gevestigd.

Verder, meldt het bisdom, “spreekt de paus zijn waardering uit voor het kerkelijk leven in en rond deze kerk”.

Aanvraag door mgr. De Korte

De aanvraag voor de titel van basiliek werd gedaan in 2015, door toenmalig bisschop Gerard de Korte. Hij kreeg daarbij de steun van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Er is onderzoek gedaan naar de kerk zelf en de geloofsgemeenschap die er onderdak vindt.

“Er werd gekeken naar de kwaliteit en de omvang van de liturgie maar ook naar die van de catechese en de diaconie”, aldus het bisdom.

“Pastores, parochiebesturen, de locatieraad en de Parochiële Caritas Instelling hebben in Bolsward samen met vele parochianen door de jaren heen gezorgd voor een uitgebreid kerkelijk leven met maatschappelijke relevantie. De laatste jaren is daarbij een accent gelegd op de armoedebestrijding.”

Basilica minor

De Franciscus wordt een zogeheten basilica minor, de titel die bijna alle basilieken ter wereld dragen. De vier basilica maior zijn de Sint-Pieter, de Sint-Jan van Lateranen, de Santa Maria Maggiore en de Sint-Paulus-buiten-de-Muren in Rome.

Basilieken mogen het pauselijk wapenschild gebruiken. In het interieur zijn ze herkenbaar aan het conopeum en het tintinnabulum, het half dichtgeslagen zonnescherm en een bel, die de band van de basiliek met de paus symboliseren.

Plechtige heilige Mis

De titel basiliek zal in gebruik worden genomen vanaf de proclamatieviering, een plechtige Mis waarin de pauselijke bul wordt voorgelezen en het conopeum en tintinnabulum worden geplaatst. Het is nog niet bekend wanneer deze Mis gehouden wordt.

Andere recente basilieken: Groenlo en Amsterdam

In 2014 verhief paus Franciscus de Sint-Calixtuskerk, in Groenlo in het aartsbisdom Utrecht, tot basiliek. In 2012 verhief paus Benedictus XVI de Amsterdamse Sint-Nicolaaskerk, in het bisdom Haarlem-Amsterdam, tot basiliek.

De Sint-Franciscuskerk in Bolsward wordt de 26e basiliek in Nederland.