fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus vijftig jaar priester

KN Redactie 13 december 2019
image
Paus Franciscus wil een herder zijn te midden van zijn kudde: op de foto krijgt hij een lam om zijn nek gelegd tijdens een bezoek aan een Romeinse parochie met een levende kerststal. CNS Photo – L’Osservatore Romano via Reuters

Paus Franciscus viert vandaag zijn vijftigjarig priesterjubileum. Al op zijn zeventiende voelde wat zijn roeping was. “Ik wilde, ik moest priester worden.”

Op 13 december 1969 werd Jorge Mario Bergoglio priester gewijd door de toenmalig aartsbisschop van Cordoba, Ramón José Castellano. Het was vier dagen voor zijn 33e verjaardag.

Gebed gevraagd

Wat krijgt de paus het liefst cadeau bij zijn vijftigjarig jubileum? Heel veel gebed. Om die reden werd er in het bisdom Rome afgelopen zondag speciaal gebeden voor de paus tijdens alle vieringen.

Opdat de Heer “hem begeleidt en steunt met de genade van de Heilige Geest, en hem de troost biedt die voortkomt uit het gebed van de hele Kerk”.

Speciale postzegels

Om het priesterjubileum van de paus te markeren, heeft het Vaticaan twee speciale postzegels uitgegeven.

Op de ene staat een afbeelding van de jonge Jorge Mario Bergoglio met achter hem Maria die de knopen ontwart. Op de andere staat hij als paus met naast hem de afbeelding van het Heilig Hart van Jezus en op de achtergrond de Sint-Pieter.

image
Het Vaticaan heeft ter gelegenheid van Franciscus’ priesterjubileum twee speciale postzegels uitgebracht. CNS photo- Vatican stamp and coin office

Roeping gevoeld

Al op zijn zeventiende voelde de jonge Jorge Mario wat zijn roeping was. Om precies te zijn op 21 september 1953, tijdens een biechtgesprek met pater Duarte in zijn parochiekerk, de basiliek van San José de Flores in Buenos Aires.

Die dag begreep de jonge Jorge Mario ineens wat zijn roeping was. Zo duidelijk was het, schreef hij later, dat hij vastberaden terug naar huis ging: “Ik wilde, ik moest priester worden.” Op 11 maart 1958 begon hij aan zijn noviciaat bij de jezuïeten.

Vervuld met verwondering

In het interviewboek De naam van God is genade vertelde paus Franciscus aan Andrea Tornielli dat God hem die dag in 1953 “tegenmoet kwam en me vervulde met verwondering”.

In een interview met KN-correspondente Marta Petrosillo vertelt Tornielli, nu directeur van het dicasterie voor de Communicatie, dat het hem geraakt heeft “hoe hij dat beslissende moment beschreef als een overgave aan een God die je tegemoet komt. Die dag vond God hem in alle nederigheid en open om zich te laten verrassen.”

“Paus Franciscus heeft eens gezegd dat priester zijn voor hem het allermooiste is”
- Andrea Tornielli, auteur van diverse interviewboeken met de paus

Tornielli vertelt dat Franciscus als kardinaal eens tegen een journalist zei dat priester zijn voor hem het allermooiste is wat er is. “Als paus wil hij voortdurend in contact blijven staan met de gelovigen, met de gewone mensen. En vooral wil hij als een parochiepriester de Mis vieren in Casa Santa Marta en voor kleine groepjes gelovigen preken.”

“Hij heeft verschillende keren uitgelegd hoe belangrijk het voor elke pastoor is om te bidden en om te midden van en achter je kudde te staan, om die te leiden, samen te delen en ervoor te zorgen dat niemand achterblijft”, zegt Tornielli. “Ook als paus getuigt hij van zijn priesterschap.”

Lees het hele interview met Andrea Tornielli over het priesterjubileum van paus Franciscus deze week in Katholiek Nieuwsblad.