fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus: ‘Vrijwilligers zijn de kracht van de Kerk’

Luuk van den Einden 6 december 2022
image
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de Kerk, heeft paus Franciscus gezegd in een videoboodschap voor de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Foto: CNS - Katie Rutter

In een videoboodschap stond paus Franciscus op de Internationale Dag van de Vrijwilliger stil bij de waarde van vrijwilligers voor de Kerk. “Vrijwilligers ondersteunen met hun daden de missie van de Kerk.”

Terwijl Nederland volop in Sinterklaassferen verkeerde, bracht paus Franciscus op 5 december een boodschap die juist voor de Nederlandse Kerk van groot belang is. Op de Internationale Dag van de Vrijwilliger, stond de paus namelijk in een video stil bij de inzet van vrijwilligers voor de Kerk.

Vrijwilligers in Nederland

In het filmpje drukt paus Franciscus zijn verwondering uit voor de “kracht van de vrijwilligers” die hij ziet wanneer hij een kerk bezoekt. “Vrijwilligers zorgen voor eendracht”, zegt de paus in het Spaans. “Zij zijn de ‘stoottroepen’ die vaste patronen doorbreken en het doorzettingsvermogen hebben om dingen te bereiken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

In Nederland en ook in Vlaanderen is er geen enkele parochie die niet draait op een groot aantal toegewijde vrijwilligers. In Nederland zijn er zelfs meer kerkelijke vrijwilligers dan vaste kerkgangers: volgens cijfers van het Kaski telde de Kerk in 2021 ruim 140.000 vrijwilligers tegenover 90.000 kerkbezoekers.

‘Genade van God’

In zijn video noemde de paus als voorbeeld mensen die op vrijwillige basis voor zieken zorgen. Zij “zijn heel de dag in touw” om hun vrije tijd aan ziekenzorg te besteden, aldus de paus. “Vrijwilligerswerk is een genade van God”, zegt de paus, die vrijwilligers oproept om “die genade met kracht te ontvangen”.

Verderop in het filmpje stelt de paus dat “vrijwilligers de kracht van de Kerk zijn”. Zij zijn volgens hem “onderdeel van de missie van de Kerk, omdat ze met hun daden het werk van de Kerk ondersteunen”. Tot slot bedankt paus Franciscus alle kerkelijke vrijwilligers voor de vrijgevigheid die bij hun rol hoort.