fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus zendt driehonderd gezinnen van de Neocatechumenale Weg uit

KN Redactie 17 maart 2016
image

Paus Franciscus zal vrijdag 18 maart de Neocatechumenale Weg ontvangen in een privé audiëntie in de Paulus VI-aula in het Vaticaan.

Tijdens de ontmoeting zal de Heilige Vader vijftig nieuwe missio ad gentes uitzenden. Die bestaat uit een kleine driehonderd gezinnen uit de hele wereld.

Kiko Argüello

De audiëntie zal om 12 uur van start gaan en worden uitgezonden door de Vaticaanse televisiezender CTV, verschillende televisiezenders uit de hele wereld en ook door de officiële zender van de Heilige Stoel via Youtube.
De ontmoeting zal beginnen met een presentatie van de initiator en internationaal verantwoordelijke van de Neocatechumenale Weg, Kiko Argüello. Hij zal vergezeld worden door mede-initiator Carmen Hernández en priester Mario Pezzi. Bovendien zullen verschillende kardinalen en bisschoppen landen aanwezig zijn.

Bestemming

Ook zullen zevenduizend leden van de Neocatechumenale Weg de audiëntie bijwonen. Het grootste deel van hen zal bestaan uit catechisten-verantwoordelijken van de Neocatechumenale Weg uit verschillende werelddelen, priesters, seminaristen van de missionair diocesane seminaries Redemptoris Mater uit Europa, verantwoordelijken van verschillende gemeenschappen en de 280 gezinnen die door de paus zullen worden uitgezonden naar de evangelisatie. Deze gezinnen hebben gedurende deze week hun bestemming toegewezen gekregen, tijdens een internationale bijeenkomst in Italië, waar ook elk van de nieuwe ‘missio ad gentes’ (zending naar de mensen) is opgericht.

Tekenen van geloof

De ‘missio ad gentes’ worden opgericht op verzoek van de bisschoppen van de bisdommen waaraan zij worden toegewezen en bestaan uit vier of vijf gezinnen – grotendeels met meer dan vier kinderen – , een priester, een leek of een seminarist, en twee oudere lekenzusters. Samen vormen zij een gemeenschap die de missie heeft om de tekenen van het geloof te geven, die de mensen moeten aantrekken tot de schoonheid van het Evangelie, volgens de woorden van Christus: “Zoals Ik u heb liefgehad, zo moet ook gij elkaar liefhebben. Hieruit zullen allen kunnen opmaken dat gij mijn leerlingen zijt, en Wees volkomen één en de wereld zal geloven”.

Missio ad gentes

Enkele van de Europese bestemmingen (veertig in totaal) waarheen de nieuwe gezinnen zullen worden uitgezonden zijn verschillende steden in Frankrijk (waar acht seminaries Redemptoris Mater aanwezig zijn) zoals Biarritz, Bordeaux, Toulouse, Béziers, Pamiers en Mulhouse. Andere landen waar deze gezinnen zullen evangeliseren zijn: Luxemburg, Ierland, Zweden, Groot Brittannië, Litouwen, Tsjechië en Duitsland. Ook Nederland, Cyprus, Servië, Oostenrijk, Oekraïne, Rusland en Kazachstan. Verder zullen gezinnen worden uitgezonden naar Canada, de Verenigde Staten, en Peru. Voor Azië zullen onder andere India en China tot de bestemmingen behoren. Ook zullen gezinnen vertrekken naar Australië en Papoea Nieuw-Guinea, maar ook naar Afrika, waar enkele ‘missio ad gentes’ zullen worden gevormd voor Ethiopië, Ivoorkust, Zuid-Afrika, Equatoriaal-Guinee en Nigeria. (KN/Neocatechumenale Weg)