fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus geeft TED-talk

KN Redactie 26 april 2017
image
Paus Franciscus' lezing bij TED 2017. Foto: Ryan Lash / TED

Paus Franciscus heeft een verrassingsoptreden verzorgd op de prestigieuze TED-conferentie in Vancouver, Canada. Via een videoverbinding met het Vaticaan sprak hij de aanwezigen toe in een lezing van ruim een kwartier.

De paus riep daarin op tot internationale solidariteit. “Laten we elkaar, allen tezamen, eraan helpen herinneren dat de ‘ander’ geen statistiek is of een nummer”, aldus de pontifex. “We hebben elkaar nodig, niemand van ons is een eiland, een autonoom en onafhankelijk ‘ik’. We kunnen enkel aan de toekomst bouwen als we samen optrekken, iedereen inbegrepen.”

Intensieve voorbereiding

Aan de ‘TED-talk’ van de paus, die tot op het laatste moment geheim was gehouden, is een intensieve voorbereiding voorafgegaan. “Het heeft veel discussies gekost om de lezing mogelijk te maken”, zo onthulde TED-programmeur Bruno Giussani op de eigen website, “en meerdere reizen naar Rome in ruim een jaar tijd. Toen ik het Vaticaan voor het eerst benaderde, hadden nog niet veel mensen daar van TED gehoord. Dus ik heb veel moeten uitleggen.”

Dankzij de hulp van vele personen in het Vaticaan, lukte het Giussani toch om paus Franciscus te bereiken en bereid te vinden. “Uiteindelijk heeft de paus een capabele groep medewerkers om zich heen die zeer open staan voor sociale media, digitale platformen en nieuwe formats. Twitter, Instagram en streaming zijn geen vreemde woorden in het Vaticaan, zoals miljoenen volgers weten.”

‘Presentatie van je leven’

TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten ‘de presentatie van hun leven’ te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. Tijdens een conferentie komen tientallen sprekers aan het woord, afgewisseld door diverse korte dans- en muziekuitvoeringen.

Zeker sinds de organisatie vanaf 2006 ‘talks’ gratis ging verspreiden via het internet, groeide de internationale bekendheid enorm, en werden – onder meer ook in Nederland en België – afgeleide evenementen georganiseerd.