fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus geeft toestemming voor officiële Medjugorje-bedevaarten

KN Redactie 13 mei 2019
image
Pelgrims bidden in Medjugorje op de heuvel van de verschijningen. CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft toestemming gegeven voor officiële bisdom- en parochiebedevaarten naar Medjugorje. Dat houdt echter geen goedkeuring van de Mariaverschijningen in het Bosnische bedevaartsoord in, zei de woordvoerder van het Vaticaan.

Vatican.va meldt dat de toestemming zondag tijdens een Mis in Medjugorje bekend werd gemaakt door de aartsbisschoppen Henryk Hoser en Luigi Pezzuto. Hoser werd eind mei 2018 door de paus tot visitator van de parochie in Medjugorje benoemd. Pezzuto is pauselijk nuntius in Bosnië-Herzegovina.

Tot nu toe waren alleen private bedevaarten naar Medjugorje toegestaan.

‘Geen erkenning van verschijningen’

Vaticaans woordvoerder Andrea Gisotti zei zondag na vragen van journalisten dat de pauselijke toestemming niet moet worden gezien “als een erkenning van bekende gebeurtenissen, die nog altijd onderzoek door de Kerk vragen”.

Volgens Gisotti moet ervoor worden gezorgd dat er met betrekking tot Medjugorje-pelgrimages geen “verwarring of ambiguïteit vanuit leerstellig standpunt” wordt gecreëerd. “Dit betreft ook pastores van iedere orde en niveau die van plan zijn naar Medjugorje te gaan en daar te celebreren of concelebreren, zelf op plechtige wijze.”

‘Bijzondere pastorale aandacht voor Medjugorje-pelgrims’

De toestemming is volgens de woordvoerder “deel van de bijzondere pastorale aandacht” van de paus voor de “aanzienlijke stroom mensen die naar Medjugorje gaan” en de “overvloedige vruchten van genade die daaruit voortkomen”.

Met de toestemming kan aartsbisschop Hoser eenvoudiger banden onderhouden met priesters en anderen die Medjugorje-bedevaarten organiseren, en hen zo helpen “om zulke pelgrimages op vruchtbare wijze te kunnen uitvoeren, in overeenstemming met de gewone mensen van de plek”.

Verschijningen Maria

Sinds juni 1981 maken zes zieners uit Medjugorje melding van Mariaverschijningen. Drie van hen – van wie er inmiddels twee buiten Bosnië wonen – zeggen nog altijd dagelijks een verschijning te krijgen. De vierde zegt maandelijks een verschijning te krijgen, de laatste twee jaarlijks.

Bisschop Ratko Peric van Mostar, in wiens bisdom Medjugorje ligt, beschouwt de verschijningen net zo min als zijn voorganger als authentiek. Het definitieve oordeel over het fenomeen laat hij echter aan de Heilige Stoel.

Medjugorje trekt jaarlijks miljoenen bedevaartgangers. Er worden opvallend veel bekeringen gemeld.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21