<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Geen andere interpretaties’ van Amoris Laetitia dan communie voor hertrouwd gescheidenen in bepaalde gevallen

KN Redactie 11 september 2016
image
Paus Franciscus. (Foto: AP)

Volgens paus Franciscus “zijn er geen andere interpretaties” van hoofdstuk acht van Amoris Laetitia mogelijk dan de interpretatie van de bisschoppen van de pastorale regio Buenos Aires in een vertrouwelijke richtlijn aan de geestelijkheid in de pastorale regio.

Dat schrijft de paus in een reactie op de richtlijn, die hij toegestuurd kreeg, aan mgr. Sergío Alfredo Fenoy, gedelegeerde van de pastorale regio Buenos Aires en bisschop van het bisdom San Miguel. Zowel de richtlijn van de bisschoppen als de reactie van de paus is gedateerd op vijf september.

Nietigverklaring

In de richtlijn ´Basis Criteria voor de Toepassing van Hoofdstuk VIII van Amoris Laetitia´ schrijven de bisschoppen van de pastorale regio Buenos Aires aan de geestelijkheid dat hertrouwd gescheidenen in bepaalde gevallen de heilige communie mogen ontvangen.

Zo schrijven de bisschoppen (punt zes) dat hertrouwd gescheidenen die geen nietigverklaring van hun huwelijk is verleend in bepaalde gevallen het sacrament van boete en verzoening en de heilige communie kunnen ontvangen.

‘Verantwoordelijkheid en schuld’

Volgens de bisschoppen van de pastorale regio biedt hoofdstuk acht van Amoris Laetitia aan de priester de mogelijkheid om in bepaalde gevallen deze sacramenten toe te dienen aan hertrouwd gescheidenen wier huwelijk niet is nietig verklaard. Dit kan, schrijven de bisschoppen, wanneer de priester vaststelt dat er beperkingen zijn “die de verantwoordelijkheid en schuld verminderen, in het bijzonder wanneer een persoon van oordeel is dat hij in een volgende fout zou vallen door het beschadigen van de kinderen in de nieuwe eenheid”, aldus de bisschoppen.

De paus bevestigt deze interpretatie in zijn schrijven aan mgr. Sergío Alfredo Fenoy. “Ik dank u voor het werk dat ze hebben gedaan in dezen: een echt voorbeeld van begeleiding voor de priesters”, aldus paus Franciscus.

‘Zeer goed’

Volgens de paus is het document “zeer goed en verklaart volledig de betekenis van hoofdstuk VIII van Amoris Laetitia. Er zijn geen andere interpretaties. En ik ben er zeker van dat het veel goed zal doen. Moge de Heer deze inspanning van pastorale naastenliefde belonen.”

Gelekt

Zowel de vertrouwelijke richtlijn van de bisschoppen als de brief van de paus aan mgr. Sergío Alfredo Fenoy zou gelekt zijn door een Argentijnse priester uit de pastorale regio van Buenos Aires, meldt de Amerikaanse katholieke website LifeSiteNews (LSN).

LSN claimt de kopieën van beide originele Spaanstalige documenten in handen te hebben.

De Spaanstalige katholieke nieuwssite InfoCatolica en een anonieme katholieke blogger die bekend staat als ‘The Wanderer’ publiceerden als eersten deze documenten.

LSN heeft na onderzoek vastgesteld dat de blogger betrouwbaar is en dat de kopieën van de documenten authentiek zijn. ‘The Wanderer’ zou een priester uit Buenos Aires zijn.

Kuisheid

De blogger schrijft dat de priesters van het aartsbisdom Buenos Aires elkaar donderdag ontmoet hebben om de zaak te bespreken. Tijdens die vergadering zouden verschillende priesters openlijk kritisch over de richtlijn van de bisschoppen hebben gesproken.

De aartsbisschop van Buenos Aires, kardinaal Mario Poli, was volgens de blogger met een advocaat gespecialiseerd in canoniek recht aanwezig. De blogger schrijft dat beiden kritiek hebben geuit op de richtlijn van de bisschoppen en verduidelijkt dat de heilige communie alleen ontvangen kan worden door hertrouwd gescheidenen die als broer en zus samenleven en de kuisheid bewaren.

Zowel het Vaticaan als het aartsbisdom Buenos Aires waren volgens LSN niet beschikbaar voor commentaar op dit verhaal. (KN/LSN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.