<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Geen genocide maar geloofsvervolging’

KN Redactie 20 juni 2016
image
Foto: AP

Genocide is de verkeerde term voor het geweld tegen christenen in de wereld.

Reductionisme

“Ik wil het duidelijk zeggen dat ik er niet van hou wanneer men spreekt over een genocide op christenen, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten”, aldus de paus. “Dit is reductionisme! De waarheid is dat het om vervolging gaat die christenen ertoe brengt te vertrouwen op de consistentie van hun geloof.”
Dit “sociologisch reductionisme” is niet van toepassing op dat “wat een mysterie van het geloof is, de martelaar!”

Geloofsgetuigen

De paus herinnerde aan de Koptische martelaren die op een Libisch strand werden vermoord door aanhangers van IS. Zij riepen allemaal “Jezus, help mij!”
Hoewel deze mannen waarschijnlijk niet theologisch erg goed waren onderlegd, waren zij niettemin “geloofsgetuigen”, aldus paus Franciscus.

Dagelijks martelaarschap

Toch, zei hij, is zo’n bloedig martelaarschap, hoe heroïsch ook, niet de enige manier om van het geloof te getuigen.
Hij sprak over een dagelijks martelaarschap door eerlijkheid, de geduldige vorming van kinderen, trouw in de liefde enzovoorts. Franciscus prees eveneens het “martelaarschap” door de verleiding te weerstaan om te roddelen, hetgeen hij vergeleek met een “terreuraanslag”.
“Het christelijk getuigenis is het martelaarschap van elke dag, het martelaarschap van het blijven zwijgen.”

Moed gevraagd

Toch is er vreugde in het Woord van Jezus, “zoals bij hen op het strand van Libië. Dat vraagt moed! En moed is een gave van de Heilige Geest.”
“Moed en geduld” zijn twee woorden die St.-Paulus gebruikt om het leven van de christelijke martelaar te beschrijven, aldus de paus. “De moed om voort te gaan”, zonder schaamte christen te zijn en met “het geduld om de last van elke dag te dragen”, inclusief ons eigen lijden, zonden en gebreken.”

Op weg naar genezing

De paus onderstreepte de noodzaak zich bewust te zijn van onze zonden teneinde door Christus te kunnen worden genezen. “Wij zijn zondaars! Jezus heeft ons bemind, en ons genezen of, wij zijn op weg naar genezing, altijd.”