<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘God kan fundamentalisme en kolonialisme niet rechtvaardigen’

KN Redactie 2 oktober 2016
image
Paus Franciscus spreekt tijdens de interreligieuze ontmoeting in de moskee van Bakoe (Foto: AP)

Bij de interreligieuze ontmoeting aan het einde van zijn bezoek aan Azerbeidzjan, riep paus Franciscus op om “nooit meer geweld in de naam van God” te begaan.

In de moskee van de hoofdstad Bakoe werd paus Franciscus ontvangen door de sjeik van de moslims in de Kaukasus, Allahshukur Pashazadaeh.

Inzet voor vrede

De sjeik sprak lovend over de paus en bedankte hem voor zijn inzet voor de wereldvrede en voor de interreligieuze dialoog.

“Het is heel belangrijk om zijn kritische houding te observeren ten opzichte van de problemen die de wereld bezig houden; zijn serieuze verwijten rond het probleem van de migranten, zijn protest tegen het verbinden van de naam van de islam met die van het terrorisme en tegelijkertijd zijn harde veroordeling van de werkelijke oorzaken van het terrorisme”, zei de sjeik.

Grensconflict

Ook bedankte de moslimleider Franciscus voor de woorden die hij eerder vandaag sprak met betrekking tot het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië in de regio Nagorno-Karabach. Beide landen voeren al meer dan 25 jaar af en aan strijd om de macht in het gebied.

Paus Franciscus riep op tot een vreedzame oplossing voor dit conflict, iets dat hij ook al deed tijdens zijn bezoek aan Armenië in juni van dit jaar. “Wij hebben met aandacht en respect uw woorden als groot religieus leider ontvangen”, benadrukte de sjeik.

Openheid en samenwerking

Bij de interreligieuze ontmoeting waren naast paus Franciscus en de moslimleider ook vertegenwoordigers van de Russisch-orthodoxe Kerk en de Joodse gemeenschap aanwezig. In zijn eigen toespraak benadrukte paus Franciscus de openheid van het moslimland voor andere religies en hoe “samenwerking helpt om betere en vreedzamere samenlevingen op te bouwen”.

De paus wees op de problemen in de wereld, met aan de ene kant de secularisatie en aan de andere kant het terrorisme. Religies, zei de paus “zijn geroepen om aan de cultuur van ontmoeting en vrede te bouwen. Zo dragen zij bij aan de menselijke samenleving.” Hij riep de wereld opnieuw op de vrijheid van godsdienst steeds te garanderen.

Niet in de naam van God

De samenleving op haar beurt ook moet de neiging onderdrukken, zei de paus, om “gebruik te maken van de religieuze factor”. “Religies mogen nooit ingezet worden voor en aan de zijde staan van conflicten en tegenstellingen.”

God mag nooit aangeroepen worden, benadrukte de paus, voor “eigen interesses en egoïstische doeleinden”. “God kan geen enkele vorm van fundamentalisme, imperialisme of kolonialisme rechtvaardigen.” Net als na de moord op pater Jacques Hamel, riep hij op: “Nooit meer geweld in de naam van God!”

Bliksembezoek

Na een laatste oproep tot het blijven vasthouden aan de interreligieuze dialoog om tot vrede te komen, nam de paus afscheid van Azerbeidzjan. Na een bliksembezoek aan het land van ruim tien uur, is paus Franciscus op dit moment op de terugweg naar Rome, waar hij om 22.00 uur vanavond verwacht wordt. (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.