<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus hekelt uitbuiting coronapandemie door maffia

Catholic News Service 22 maart 2021
De paus leidt het angelusgebed in de bibliotheek van het Apostolisch Paleis in het Vaticaan. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus veroordeelt de manier waarop de maffia de Covid-19-pandemie uitbuit door misbruik te maken van mensen in erbarmelijke economische omstandigheden.

Op de Italiaanse nationale herdenkingsdag voor slachtoffers van de maffia, 21 maart, beschuldigde de paus de leden van georganiseerde misdaad: “Zij verrijken zich door corruptie”. Hij drong er bij christenen erop aan hun inzet tegen de maffia en aanverwante groepen te hernieuwen.

“Sint-Johannes Paulus II veroordeelde hun ‘doodscultuur’ en Benedictus XVI veroordeelde hen als ‘wegen van de dood’. Deze structuren van zonde – maffiastructuren – wisselen in tegenstelling tot het Evangelie van Christus geloof uit voor afgoderij.”

‘Vorm van sociale zekerheid’

De Financial Times schreef eind februari dat het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek deed naar de praktijken van de maffia in de eerste maanden van de pandemie. Ze gebruikte de economische crisis in het land om veel kleine bedrijven over te nemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Italiaanse anti-maffiabureau, bekend onder het acroniem DIA, zei dat maffiaorganisaties “bedrijven in moeilijkheden een vorm van sociale zekerheid gaven als alternatief voor (publieke en private) instellingen. Vervolgens namen ze het traditionele intimiderende gedrag aan dat gericht is op het verkrijgen van controle over economische activiteiten”.

Uitbuiting

Gedurende zijn pontificaat heeft paus Franciscus scherpe kritiek geuit op het gebruik van volksdevotie en geweld door de maffia. Hij vindt dat ze de armen en de lijdenden uitbuiten.

In 2018 bezocht hij Sicilië gelegenheid van de 25ste verjaardag van de dood van priester Pino Puglisi, die in 1993 door de maffia werd neergeschoten. Franciscus zei dat de criminele activiteiten van de organisatie ‘de naam van God lasteren, die liefde is’.

“Nee tegen de maffiamentaliteit, tegen illegaliteit, tegen de logica van misdaad, die bijtende vergiften zijn voor de menselijke waardigheid”, zei de paus. “Nee tegen elke vorm van geweld. Degenen die geweld gebruiken, zijn niet menselijk. ”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gebaren van liefde

Voordat hij het angelusgebed bad, dacht paus Franciscus na over de verantwoordelijkheid van de christenen om getuigenis af te leggen van Jezus. Dat getuigenis wordt “gegeven in dienstbaarheid”, door “nabijheid, mededogen en tederheid”.

Van dienst zijn, voegde hij eraan toe, “betekent zaadjes van liefde zaaien. Niet met vluchtige woorden, maar door concrete, eenvoudige en moedige voorbeelden. Niet met theoretische veroordelingen, maar met gebaren van liefde”.

“Dan laat de Heer ons met zijn genade vrucht dragen, zelfs als de grond droog is door misverstanden, moeilijkheden of vervolging of claims van wettelijkheid of klerikaal moralisme. Dit is kale grond.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.