<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus hoopt volgend jaar Japan te bezoeken

KN Redactie 13 september 2018
image
De paus ontving woensdag leden van een Japanse culturele organisatie. (Foto: CNS)

Paus Franciscus hoopt in 2019 Japan te bezoeken.

Op woensdag brachten leden van een Japanse organisatie die zich bezig houdt met culturele en solidariteitsprojecten (Tenso Kenoh Shisetsu Kensohoukai), een bezoek aan de paus. Die zei aan het einde van zijn toespraak te hopen dat het bezoek aan Japan werkelijkheid kan worden. “Ik maak gebruik van uw bezoek om mijn wens te uiten om Japan volgend jaar te bezoeken”, aldus Franciscus.

Jongensdroom 

Franciscus kan hiermee een van zijn jongensdromen navolgen. Als jonge jezuïet wilde Bergoglio op missie gaan naar Japan. Tijdens de Wereldjongerendagen van 2013 in Brazilië zei de paus van jongs af aan “als missionaris te willen vertrekken naar het verre Japan”. “Maar God toonde mij dat mijn missieland dichterbij was: mijn vaderland”.

Gezondheid

Naar verluidt zou de gezondheidssituatie van Bergoglio reden zijn geweest waarom de paus nooit naar Japan vertrok. De paus leeft sinds 21-jarige leeftijd met één long. Hij verloor de andere door complicaties die optraden tijdens een longontsteking.

Japanse leiders

Franciscus werd al in 2013 door premier Shinzo Abe uitgenodigd voor een bezoek. Recentelijk nodigden ook de burgemeesters van Nagasaki en Hiroshoma de paus uit. Volgens de Japanse krant Asahi Shimbun, zou het bezoek aan de door de atoombom getroffen steden, een gelegenheid vormen om wereldleiders aan te sporen een einde te maken aan het gebruik van kernwapens.

Jezuiëten

Japan heeft een bijzondere band met de jezuïeten, die het land vanaf de 16e eeuw evangeliseerden. Tegenwoordig telt het land 550.000 katholieken op een bevolking van in totaal 127 miljoen inwoners.

De laatste paus die Japan bezocht was Johannes Paulus II in het jaar 1981.