<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus in Assisi: ‘Vergeving kan Kerk en wereld redden’

KN Redactie 5 augustus 2016
image
De paus geeft een toespraak in de basiliek van Santa Maria degli Angeli (Foto: AP)

Paus Franciscus bezocht gisterenmiddag de Italiaanse stad Assisi. KN-correspondente Marta Petrosillo was daarbij aanwezig en hoorde hoe de paus opriep tot vergeving. “De weg van vergeving kan de Kerk en de wereld redden.”

Het had een privébezoek moeten zijn. Het had een zwaarbewaakt bezoek moeten zijn. Dat was het natuurlijk allemaal niet.

Ondanks dat er in de kleine stad Assisi talloze veiligheidsmaatregelen waren ingesteld, was het onmogelijk om de inwoners van de stad uit de buurt te houden van het bezoek van de paus die als eerste de naam van ‘hun’ heilige koos.

‘Vergeving van Assisi’

De reden van zijn bezoek was het achthonderdjarig jubileum van de instelling van het Perdono di Assisi. De ‘Vergeving van Assisi’ is een volledige aflaat voor gelovigen die werd ingesteld nadat Sint Franciscus achthonderd jaar geleden aan Christus vroeg om een bijzondere aflaat in te stellen.

Gelovigen die op 2 augustus de Portiuncula bezoeken, de kleine kapel binnenin de Basiliek van Santa Maria degli Angeli waar Sint Franciscus vaak in gebed verbleef, kunnen die aflaat verdienen.

Massa mensen

Het was gisteren werkelijk een snikhete dag, maar al twee uur voor de aankomst van paus Franciscus – die om 15.30 uur met een helikopter aankwam – stond een massa mensen voor de Basiliek van Santa Maria degli Angeli op hem te wachten.

Ondertussen legden de bloemisten, die de enorme bloemenboog maakten waaronder de paus in de basiliek werd ontvangen, de laatste hand aan hun meesterwerk.

Onverwachte zet

Na aankomst ging Franciscus de basiliek binnen en bad er ongeveer tien minuten in stilte in de Portiuncula. Vervolgens richtte hij zich in zijn overweging tot de circa duizend gelovigen die in de basiliek aanwezig waren en tot de honderden die buiten meekeken op grote schermen. “In dit Heilig Jaar van Barmhartigheid wordt nog duidelijker hoe de weg van vergeving de Kerk en de wereld kan vernieuwen”, zei de paus.

Daarop volgde de inmiddels onvermijdelijke verrassende zet van de paus: “Ik nodig alle fraters en bisschoppen uit om naar de biechthokjes te gaan. Ook ik zal dat doen om beschikbaar te zijn voor de vergeving”, zei de paus. Hij hoorde vervolgens in ongeveer een uur de biecht hoorde van negentien mensen en dat zorgde er weer voor dat hij met enige vertraging terugkwam in Rome.

Ontmoeting met imam

Er was tot slot nog iets anders dat niet op het programma stond. Dat was de ontmoeting met de imam van Perugia, Abdel Qader Mohammad, die afgelopen zondag zijn solidariteit betoonde door vanwege de moord op pater Jacques Hamel naar de Mis te gaan, net als andere islamitische leiders in heel Italië.

Een ontmoeting die aangeeft hoe de paus zich, ook op vlak van de interreligieuze dialoog, werkelijk in de voetsporen van Sint Franciscus treedt. (Vert. SvdB)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.