fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus in nieuw boek: ‘Celibaat is een genade, geen beperking’

Marta Petrosillo 11 februari 2020
image

In een nieuw interviewboek spreekt paus Franciscus over zijn bewondering voor de heilige Johannes Paulus II. Hij zegt veel geleerd te hebben van de Poolse paus, ook wat het celibaat betreft.

“Ik ben ervan overtuigd dat het celibaat een geschenk en een genade is. En wandelend in de voetsporen van Paulus VI en vervolgens Johannes Paulus II en Benedictus XVI, voel ik heel sterk de plicht om het celibaat te zien als een beslissende genade die de Latijnse katholieke Kerk kenmerkt. Ik herhaal: het is een genade, geen beperking.”

Leven en spiritualiteit van Johannes Paulus II

Het zijn de woorden van paus Franciscus in een nieuw interviewboek dat vandaag in Italië verschijnt. Het boek San Giovanni Paolo Magno (‘Sint-Johannes Paulus de Grote’) is geschreven door de Italiaanse priester Luigi Maria Epicoco. Het gaat over het leven en de spiritualiteit van Johannes Paulus II.

Honderdste geboortejaar ‘JP II’

Het 127 pagina’s tellende boek verschijnt ter ere van het honderdste geboortejaar van de heilige paus en wordt momenteel in het Pools, Frans, Spaans, Portugees en Engels vertaald. De inhoud ervan is gebaseerd op verschillende gesprekken tussen Epicoco en paus Franciscus die plaatsvonden tussen juni 2019 en januari van dit jaar.

De wat opvallende titel ontstond uit een van de eerste dingen die Franciscus tegen Epicoco zei: “Johannes Paulus II? Voor mij is hij een hele grote.”

Veel geleerd over celibaat en gendertheorie

Uit het boek komt is niet alleen het grote respect naar voren dat de huidige paus voor zijn voorganger heeft, maar vooral dat Franciscus naar eigen zeggen over thema’s als het celibaat, vrouwelijk priesterschap en de gendertheorie “veel heeft geleerd” van de Poolse paus.

Overeenstemming met wat de paus zei

Zozeer dat Franciscus als aartsbisschop in Buenos Aires “werd gezien als een conservatief. Sommigen zagen me op die manier”. Dat kwam volgens hemzelf omdat “ik simpelweg altijd overeenstemming heb gevoeld met wat Johannes Paulus II tijdens die jaren zei”.

“Johannes Paulus II? Voor mij is hij een hele grote”
- Paus Franciscus

Toch geven de media tegenwoordig vaak het idee dat Franciscus ver afstaat van Johannes Paulus II. Vooral ook nadat de Argentijnse paus hervormingen doorvoerde bij het Johannes Paulus II-instituut voor huwelijk en gezin.

Toegenomen beschuldigingen

Veel conservatieve katholieken hebben Franciscus ervan beschuldigd de moraaltheologie van zijn voorgangers te hebben ‘verraden’, op het gebied van hertrouwd gescheidenen en het celibaat.

Dit boek geeft paus Franciscus de kans om korte metten te maken met die beschuldigingen. Die waren alleen maar toegenomen na het ‘celibaatsboek’ van kardinaal Sarah en Benedictus XVI en aan de vooravond van de verschijning van de exhortatie Querida Amazonia.

‘Ik stem volledig met JP II overeen wat het priesterschap betreft’

“Je hoeft mijn brieven over Witte Donderdag of de preken die ik in de jaren als bisschop van Buenos Aires heb uitgesproken maar te lezen om te zien dat ik volledig overeenstem met St.-Johannes Paulus II wat het priesterschap betreft”, benadrukt Franciscus.

‘Leergezag JP II beschermen tegen ideologisering’

Juist uit respect en liefde voor zijn voorganger, is Franciscus er zeer op bedacht dat het gedachtegoed van Johannes Paulus II niet wordt misbruikt, iets dat vaak gebeurt om de huidige paus in een kwaad daglicht te stellen.

In antwoord op een vraag van Epicoco, zegt de paus: “Het leergezag van Johannes Paulus II op waarde schatten, betekent het beschermen tegen elke vorm van ideologisering. Het betekent ook de profetische inzichten ervan vatten, die niet alleen nog altijd geldig zijn, maar het ook verdienen om verder te worden uitgediept.” (Vert. SK)

image
De cover van het Italiaanse boek San Giovanni Paolo Magno (San Paolo Edizioni, ISBN 978 889 222 168 0) CNS Photo - San Paolo Edizioni