<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus in Peru: bestrijd de ‘plaag’ van geweld tegen vrouwen

KN Redactie 21 januari 2018
image
Paus Franciscus bij het beeld van de Virgin de la Puerta tijdens de viering in de Peruaanse stad Trujillo (Foto: AP).

Nieuwe wetgeving en “een cultuur die elke vorm van geweld afwijst”. Op die manier moet de “plaag van geweld tegen vrouwen” worden bestreden, zo zei de paus op de voorlaatste dag van zijn bezoek aan Peru.

In de Peruaanse stad Trujillo vroeg de paus aandacht voor het vele geweld tegen vrouwen dat vaak “stil wordt gehouden achter zo vele muren”.

Franciscus wees naar de liefde die in Peru gevoeld wordt voor de Maagd Maria en benadrukte dat die liefde ertoe zou moeten leiden dat we liefde en dankbaarheid voelen voor alle vrouwen.

Mariaheiligdom

Paus Franciscus sprak zijn woorden in Trujillo, een stad in het noorden van Peru. Net buiten de stad bevindt zich het heiligdom van de Onbevlekte Maagd van de Poort van Otuzco, ook wel de Maagd van de Poort (Virgin de la Puerta) genoemd. Het Mariaheiligdom is gebouwd op de plaats waar ooit een poort naar Otuzco stond.

Na zijn korte preek tijdens de gebedsviering op het centrale plein van Trujillo bad de paus bij het beeld van de Virgin de la Puerta waarvoor in Peru een bijzonder verering bestaat.

Maria als medicijn

Franciscus sprak dan ook de hoop uit dat het Zuid-Amerikaanse land, “dat zich vastklampt aan de Moeder van Barmhartigheid en Hoop, zich kan wentelen in Gods goedheid en tedere liefde en het overal kan verspreiden”.

Want, voegde hij toe, “er is geen beter medicijn, beste broeders en zusters, om de vele verwondingen te genezen dan een hart dat barmhartigheid heeft gekend, een hart dat medelijden heeft met bedroefdheid en tegenslag”.

De weg terug naar huis

Naar Maria, zo zei Franciscus, mogen we kijken “als we verward zijn, met problemen te maken hebben of worstelen met zonde”.

De paus benadrukte dat de moeder van Jezus ons in al die gevallen “de weg terug naar huis wijst. Zij brengt ons naar Jezus, die de Weg van Barmhartigheid is”.

Maria begeleidt ons

“Maria blijft ons verdedigen en blijft naar de poort wijzen die voor ons de weg opent naar een authentiek leven, naar een Leven dat niet voorbijgaat. Ze wandelt naast al haar kinderen om hen naar huis te leiden.”

De Heilige Maagd, zo voegde de paus toe, “begeleidt ons de hele weg naar de Poort die Leven geeft, want Jezus wil niet dat ook maar iemand buiten blijft staan in de kou”.

Afsluiting pausbezoek

Paus Franciscus sluit zijn bezoek aan Peru zondag af in de hoofdstad Lima. Op het programma staan onder meer nog een gebedsmoment met contemplatieve zusters en een ontmoeting met de bisschoppen van het land.

Na het angelusgebed op het centrale plein van Lima en de Mis op de vliegbasis, vertrekt hij uit het Zuid-Amerikaanse land na een vierdaags bezoek. Het pauselijk vliegtuig land naar verwachting maandag om 14.15 uur in Rome. (KN/CNA)