fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus in videoboodschap op VN-top: landen moeten meer doen tegen klimaatverandering

Catholic News Service 24 september 2019
image
De openingsbijeenkomst van de VN-Klimaattop in New York, op 23 september 2019. (Foto: CNS photo/Lucas Jackson, Reuters)

De internationale gemeenschap moet z’n inspanningen intensiveren om de negatieve gevolgen van klimaatveranderingen tegen te gaan. Dat zei paus Franciscus in een videoboodschap aan deelnemers van de VN-klimaattop in New York.

In zijn boodschap stelde de paus dat het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 het bewustzijn van de problematiek heeft vergroot, en van “de noodzaak van een collectieve aanpak”. Toch is het commitment dat landen tonen volgens de paus “nog steeds erg zwak, en onvoldoende om de gestelde doelen te halen”.

Gebrek aan politieke wil

“Het is noodzakelijk”, aldus paus Franciscus, “om ons af te vragen of er een echte politieke wil bestaat om meer menselijke, financiële en technische hulpmiddelen vrij te maken om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te bestrijden, en om de armste en meeste kwetsbare bevolkingsgroepen te helpen, die er het meeste onder lijden.”

Omdat klimaatverandering “één van de ernstigste en meest verontrustende fenomenen van onze tijd is”, hebben overheden volgens de paus een plicht om actie te ondernemen.

Integrale menselijke ontwikkeling

Ondanks de zwakke respons van landen ziet de paus daartoe nog steeds mogelijkheden. “We zijn nog op tijd. Laten we vastberaden werken aan een integrale menselijke ontwikkeling, om een beter leven voor komende generaties mogelijk te maken. De toekomst is van hen, niet van ons.”