fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: individuele bisschop beslist over communiegang in gemengde huwelijken

KN Redactie 22 juni 2018
image
Paus Franciscus tijdens de persconferentie in het vliegtuig dat hem van Geneve naar Rome terugbracht. (Foto: CNS Photo - Paul Haring)

De vraag of een protestant die met een katholiek getrouwd is, in bijzondere gevallen de communie kan ontvangen, moet door iedere individuele bisschop beantwoord worden. Bisschoppenconferenties kunnen daar niet over beslissen.

Dat zei paus Franciscus gisteren tijdens een persconferentie aan boord van het vliegtuig dat hem van Geneve terugbracht naar Rome. De paus was naar de Zwitserse stad afgereisd voor een bezoek aan de Wereldraad van Kerken, die zeventig jaar bestaat.

Duitse richtlijnen

De paus werd gevraagd naar zijn recente verzoek aan de Duitse bisschoppenconferentie om nationale richtlijnen over de kwestie niet te publiceren.

De richtlijnen, aldus Franciscus, gingen verder dan wat voorzien is in het kerkelijk recht, “en daar is het probleem”. Het kerkelijk recht voorziet niet in landelijk beleid maar “geeft de bisschop van het bisdom” de ruimte om in per zaak een besluit te nemen, en “niet de bisschoppenconferentie”.

“Dit”, zei de paus, “was de moeilijkheid van het debat. Niet de inhoud.”

Brief Congregatie voor de Geloofsleer

De prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, mgr. Ladaria, had de Duitse bisschoppen eerder geschreven dat “de Heilige Vader tot de conclusie is gekomen dat het document niet afgerijpt genoeg is om gepubliceerd te worden”.

Paus Franciscus merkte nog op dat het onderwerp verder bestudeerd zal moeten worden. Er zou een “illustratief” document kunnen komen op basis waarvan “iedere diocesane bisschop kan overzien wat het kerkelijk wetboek toestaat. Er is niet op de rem getrapt”.

Een bisschoppenconferentie zou de zaak kunnen bestuderen en richtlijnen aanbieden die iedere bisschop helpen bij het beoordelen van individuele gevallen, aldus Franciscus.