<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Jezus’ eerste preek was een schreeuw’

KN Redactie 8 januari 2017
image
(Foto: AP)

“Ik denk dat de eerste preek van Jezus in de stal een schreeuw was, de eerste.”

De paus reageerde op wat hij “het concert” noemde, het gehuil van een aantal dopelingen.
“Het concert” was volgens hem begonnen “omdat de kinderen op een plaats zijn die ze niet kennen, en misschien eerder op waren dan gebruikelijk. Een begint de melodie en de anderen doen dat na. Sommigen huilen gewoon omdat de ander aan het huilen is”, aldus de paus al improviserend. “Ik denk graag dat de eerste preek van Jezus een schreeuw was, de eerste.”

Vraag om het geloof

Daarna richtte de paus zich tot de ouders en peetouders. “Jullie hebben voor jullie kinderen om het geloof gevraagd. Het geloof, gegeven in het doopsel, betekent een leven van geloof. Want geloof wordt geleefd, het betekent om de weg van het geloof te gaan en te getuigen.”

Geloof is waarheid

“Het geloof bestaat niet uit het opzeggen van de geloofsbelijdenis bij de zondagsmis. Dat is het niet alleen. Dit geloof is geloven wat de waarheid is: God de Vader, die zijn Zoon gezonden heeft en de Geest die levend maakt.”

Leren vertrouwen

Maar het geloof “is ook vertrouwen in God, en dat je moeten jullie ze leren, door jullie voorbeeld en door jullie leven. Geloof is licht: Bij de doopplechtigheid ontvangen jullie een kaars, ontstoken zoals in het begin van de Kerk. Destijds werd het doopsel ‘verlichting’ genoemd, omdat het geloof het hart verlicht, om dingen te zien in een ander licht.”

Voeden, behoeden en getuigen

Ouders hebben “de taak om het te laten groeien en het te behoeden”. “Getuige tegenover alle anderen.” “Dit is de betekenis van deze ceremonie”, aldus paus Franciscus. “Vergeet niet: jullie hebben het geloof gevraagd, aan jullie de taak het geloof te voeden en te behoeden, en ervan te getuigen voor ons allemaal. Voor ons allen. Zelfs voor ons priesters, priesters, bisschoppen.”

Kinderen die lijden

Later, tijdens de Heilige Mis, bad de paus ook voor kinderen die te lijden hebben. “Dat de Heer altijd mannen en vrouwen roept die in staat zijn ze met onvermoeibare edelmoedigheid nabij te zijn.”
Van de 28 kinderen waren 13 meisjes en 15 jongens. (KN/KNA/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.