fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Paus Johannes Paulus I zal dankzij Ratzinger heilig verklaard worden’

KN Redactie 8 september 2016
image
Paus Johannes Pualus I (foto: Wikipedia)

Volgens het Italiaanse weekblad Oggi zal een mogelijke heiligverklaring van paus Johannes Paulus I in belangrijke mate te danken zijn aan kardinaal Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI, nu paus-emeritus.

Albino Luciani (1912-1978), de ‘glimlachende paus’, had een van de kortste pontificaten ooit: slechts 33 dagen na zijn verkiezing stierf hij onverwacht, naar verluidt aan hartproblemen maar zonder dat de doodsoorzaak in een autopsie werd vastgesteld.

Fundamenteel

In 2003 opende Luciani’s bisdom van herkomst, Belluno-Feltre, een zaligverklaringsproces dat vanaf 2007 door Rome wordt voortgezet. Inmiddels nadert het proces zijn voltooiing, met een dossier van 3600 pagina’s. Daarin is ook een belangrijk getuigenis van Joseph Ratzinger, dat volgens staatssecretaris Parolin in Oggi “zeer belangrijk, ja fundamenteel is voor het zaligverklaringsproces”. Parolin wijst ook op het thema van barmhartigheid dat het pontificaat van Joahnnes Paulus I met dat van de huidige paus verbindt.

Nederigheid

Paus Benedictus XVI stond voorafgaand aan het Angelus van 28 september 2008 stil bij de dertigste sterfdag van Johannes Paulus I. Hij verwees daarbij naar de wapenspreuk van Luciani Humilitas (‘nederigheid’) en prees zijn voorganger als een kampioen van de nederigheid, een eigenschap die Johannes Paulus I “in staat stelde te spreken met iedereen, ook met de kleinen en de vreemdelingen”. (KN/Katholisches.info/Wikipedia)