<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: Kerk heeft ‘bindende’ plicht om vluchtelingen te redden

Cindy Wooden - CNS 20 december 2019
image
Bij de ontmoeting met een groep migranten zegende de paus een plastic kruis met een oranje reddingsvest. Foto: CNS Photo – Stefano Dal Pozzolo

“We moeten ze redden, want we zijn allemaal verantwoordelijk voor de levens van onze naasten en de Heer zal ons rekenschap over hen vragen op het moment van het Laatste Oordeel.”

Dat zei paus Franciscus bij een ontmoeting met 33 migranten die twee weken eerder door pauselijk aalmoezenier kardinaal Krajewski naar Rome waren gebracht.

Hij zei bij die ontmoeting donderdag dat mensen de “bindende” morele plicht hebben om mensen te redden die hun leven dreigen te verliezen, inclusief migranten en vluchtelingen.

Veertien kinderen

Onder de groep migranten waren veertien kinderen die op 4 december vanaf het Griekse eiland Lebos naar Rome waren gehaald. De meeste van hen komen uit Afghanistan, maar er was ook een vrouw uit Togo bij en een jonge moeder met haar drie maanden oude baby uit Kameroen.

Kruis met oranje reddingsvest

Tijdens de ontmoeting zegende de paus ook een plastic kruis met een oranje reddingsvest. Franciscus had dat reddingsvest een paar jaar geleden gekregen en zei dat hij het deel wilde laten uitmaken van het kruis, omdat het kruis staat voor lijden en verlossing door Jezus’ overwinning.

“De onbekende migrant, die stierf hopend op een nieuw leven, heeft deel aan deze overwinning”, zei hij.

Onrecht

De paus zei ook dat de Kerk een “onontkoombare verplichting” heeft om “de levens van migranten te redden om hen te verwelkomen, beschermen, ondersteunen en integreren”.

“Het is onrecht dat hen ertoe drijft woestijnen te doorkruisen, en mishandeling en marteling te ondergaan in detentiecentra. Het is onrecht dat hen afwijst en ervoor zorgt dat ze sterven op zee.”

“Hoe kunnen we de wanhopige schreeuw van onze broeders en zusters niet horen?”
- Paus Franciscus

We moeten onze ogen en harten openhouden, voegde hij toe. En iedereen herinneren aan de bindende verplichting om elk menselijk leven te redden, een morele plicht die gelovigen en niet-gelovigen verbindt.

“Hoe kunnen we de wanhopige schreeuw niet horen van onze broeders en zusters die liever een stormachtige zee trotseren dan langzaam te sterven in Libische detentiekampen, plaatsen van marteling en verachtelijke slavernij”, vroeg de paus.

Hij riep op tot het sluiten van detentiecentra in Libië, waar veel migranten worden vastgehouden die Europa proberen te bereiken.

Humanitaire corridor

De groep van 33 migranten arriveerde twee weken geleden in Italië via de ‘humanitaire corridor’ die het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken samen met de katholieke Gemeenschap van Sant’Egidio heeft opgezet.

Meer dan drieduizend vluchtelingen zijn via dit project in Italië ondergebracht, vooral uit Syrië. De vluchtelingen mogen in Italië de beslissing over hun asielaanvraag afwachten, omdat ze vanwege hun leeftijd, gezinsgrootte, lichamelijke of geestelijke conditie zijn aangemerkt als ‘kwetsbaar’.

Steun van het Vaticaan

De groep migranten die donderdag bij de paus was, wordt ondersteund door het Vaticaan. Sant’Egidio heeft geholpen om huisvesting voor hen te vinden, verzorgt taallessen en helpt bij het integreren in de Italiaanse samenleving.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.