<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus keurt vereenvoudigde riten voor eigen uitvaart goed

Cindy Wooden - CNS 21 november 2024
image
Aartsbisschoppen Diego Ravelli en Georg Gänswein bij de uitvaart van emeritus-paus Benedictus XVI op 4 januari 2023. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus wil niet te veel poespas bij zijn uitvaart en begrafenis als hij er niet meer is. Het Vaticaan heeft bekendgemaakt hoe een pauselijk afscheid er volgens de nieuwe procedures uit zal zien.

Paus Franciscus, die in december 88 jaar wordt, heeft vereenvoudigde liturgische riten goedgekeurd voor de dood van een paus. Zijn lichaam zal rusten in een met zink beklede houten kist, volgens de nieuwe regels. Recente pausen werden begraven in een cipreshouten kist, omgeven door een kist van lood, die vervolgens werd afgedekt door weer een houten kist.

Update

Op 20 november maakte Vatican News bekend dat de tweede editie van het boek Ordo Exsequiarum Romani Pontificis (‘Rituelen van de Romeinse paus’) is verschenen. Het boek bevat een update van de riten die oorspronkelijk door paus Johannes Paulus II in 1998 waren goedgekeurd en bij zijn overlijden in 2005 werden uitgebracht.

Na het overlijden van emeritus-paus Benedictus XVI op 31 december 2022 werd afscheid van hem genomen volgens een aangepaste versie van die riten, omdat hij bij zijn overlijden niet meer het hoofd van de Kerk was.

‘Geloof uitdrukken’

Volgens aartsbisschop Diego Ravelli, meester van de pauselijke liturgische ceremonies, was het hoog tijd voor een herziene versie. “In de eerste plaats omdat paus Franciscus zelf heeft gevraagd om sommige riten te vereenvoudigen en aan te passen”, vertelt hij aan Vatican News. “Op die manier drukt de begrafenis van de bisschop van Rome het geloof van de Kerk in de verrezen Christus beter uit.”

Ook benadrukken de herziene riten “nog meer dat de begrafenis van de Romeinse paus de uitvaart van een herder en discipel van Christus is, en niet van een machtige man van deze wereld”.

Katafalk

De nieuwe riten houden vast aan de gewoonte om het lichaam van de overleden paus in de Sint-Pietersbasiliek op te baren. Het lichaam wordt alleen niet meer op een katafalk (een soort versierd platform) geplaatst, maar in de kist gelegd, die open blijft tot de avond voor de begrafenis.

De riten zijn nog steeds verdeeld in drie “staties”, gebaseerd op de plaats van handeling: “Thuis, in de Vaticaanse basiliek en op de begraafplaats”. Volgens de nieuwe regels wordt het overlijden van de paus niet meer vastgesteld in zijn slaapkamer, maar in de pauselijke privékapel. Ook wordt hij in zijn kist naar de Sint-Pietersbasiliek gedragen.

Meer heiligen genoemd

Vatican News meldt dat het boek ook “de noodzakelijke aanwijzingen voor een eventuele begrafenis op een andere plaats dan de Vaticaanse basiliek” bevat. Paus Franciscus zei een jaar geleden in een interview dat hij liever in de Santa Maria Maggiore begraven wil worden in plaats van in de meer gebruikelijke Sint-Pietersbasiliek.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Verder bevat het boek vooral aanwijzingen over aangepast taalgebruik in gebeden en bijbellezingen, om aan te sluiten bij herziene vertalingen diverse liturgische teksten. Ook worden meer heiligen, waaronder alle heilig verklaarde pausen, genoemd in de litanie der heiligen die gezongen wordt wanneer het lichaam van de overleden paus naar de Sint-Pietersbasiliek wordt gedragen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.