<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Kies de grootsheid van de hemel!’

Catholic News Service 15 augustus 2019
image
Een groep Spaanse pelgrims die van Assisi naar Rome wandelden, luistert naar de angelustoespraak van paus Franciscus. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Maria toont de mensen dat ze “kostbaar zijn in Gods ogen”, niet gemaakt “voor magere wereldse voldoening, maar voor de grote vreugden van de hemel”. Dat zei paus Franciscus vandaag bij het angelusgebed op het Sint-Pietersplein.

Op het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming zegende hij ook zesduizend rozenkransen, bestemd voor katholieken in Syrië “als een teken van mijn nabijheid, in het bijzonder voor families die iemand verloren hebben door de oorlog”.

‘Laten we blijven bidden voor vrede in de wereld’

“Gebeden die met geloof worden gebeden, zijn krachtig. Laat ons blijven bidden voor vrede in het Midden-Oosten en de hele wereld”, zei Franciscus. De rozenkransen zijn een initiatief van hulporganisatie Kerk in Nood.

De paus zei ook te bidden voor de door noodweer getroffen mensen in Zuidoost-Azië. In India kwamen volgens de regering bijna driehonderd om door landverschuivingen en overstromingen; in Myanmar volgens beambten meer dan vijftig.

Maria Tenhemelopneming is een uitnodiging

Reflecterend op het feest dat de Kerk vandaag viert, zei Franciscus dat de Maria, met de opname in de hemel met lichaam ziel, “als een moeder” is “die wacht op de terugkeer naar huis van haar kinderen”. De wetenschap dat zij met God in de hemel is “geeft ons troost en hoop” tijdens het aardse leven.

Het feest van Maria’s Tenhemelopneming is een uitnodiging aan allen, “in het bijzonder aan diegenen die geplaagd worden door twijfel en verdriet, en met hun blik naar beneden leven”.

“Maria zegt ons: 'Je bent kostbaar in Gods ogen'”
- Paus Franciscus

‘Laat ons naar de hemel kijken’

“Laat ons naar de hemel kijken”, vervolgde Franciscus, waar Maria wacht. “Ze houdt van ons, ze glimlacht naar ons en ze haast zich ons te helpen.” Zoals moeders het beste willen voor hun kinderen “zegt zij ons: ‘Je bent kostbaar in Gods ogen; je bent niet gemaakt voor magere wereldse voldoening, maar voor de grote vreugden van de hemel”.

Het is belangrijk te zoeken in het leven te zoeken naar wat echt groot is, “anders raken we de weg kwijt” terwijl we triviale dingen najagen, zei de paus. “Maria toont ons dat als we een gelukkig leven willen, God eerst komt omdat alleen Hij groot is.”

‘De grootsheid van de hemel kiezen’

“Hoe vaak jagen we in plaats daarvan dingen na die er niet toe doen: vooroordelen, wrok, rivaliteiten, jaloezieën, illusies, overbodige materiële goederen. Hoeveel benepenheid in het leven!” Maar vandaag “nodigt Maria ons uit onze blik op te heffen naar de grote dingen die God in haar heeft gedaan” en herinnert ze de mensen eraan dat Hij ook in hen grote dingen doet.

“Laat ons aangetrokken worden door ware schoonheid, laat ons niet opgeslokt worden door de kleingeestige dingen van het leven, maar laat ons de grootsheid van de hemel kiezen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.