fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus krijgt boek met preken bij uitvaarten van homoseksuelen van Nederlandse priester

KN Redactie 23 juni 2016
image
Een deel van de boekcover van de Italiaanse vertaling van Dag jongen van licht.

Paus Franciscus heeft gisteren op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan van de Amsterdamse priester Pierre Valkering de Italiaanse vertaling van het boek Dag jongen van licht gekregen.

Addio ragazzo di luce, zoals het boek in het Italiaans heet, bevat dertig preken van pater Jan van Kilsdonk s.j. (1917-2008) die hij hield bij uitvaarten van homoseksuelen die overleden zijn aan aids.

Dag jongen van licht

Valkering was bij vele door pater Van Kilsdonk s.j. geleide uitvaarten van homoseksuelen aanwezig en bundelde in 2012 dertig van diens preken in het boek Dag jongen van licht.

De Amsterdamse priester, voor wie Van Kilsdonk een leermeester is geweest, voorzag het boek van een inleiding en noten.

Na afloop van de overhandiging van het boek aan paus Franciscus was Valkering opgetogen. “Wat een lieve, beminnelijke en hartverwarmende man is dat”, zei Valkering tegen Trouw over de paus.

Symposium

Volgens Valkering heeft hij tegen de paus gezegd dat Addio ragazzo di luce “de kerk kan aanzetten tot verder nadenken over homoseksualiteit omdat het een schat aan ervaringen over homoseksuelen, over hun liefdes, levens en verdriet, bevat”.

Dag jongen van het licht is in Katholiek Nieuwsblad gerecenseerd door wijlen priester Hans Schouten.

Naar aanleiding van het boek vond er gistermiddag aan de Romeinse LUMSA universiteit een symposium plaats dat gemodereerd werd door voormalig NOS-correspondente Andrea Vreede.

Bijzonder

Volgens Vreede is het heel bijzonder dat Valkering het boek persoonlijk aan de paus mocht aanbieden. Volgens haar wordt de paus dagelijks overspoeld met verzoeken. “Hij beslist zelf waar hij wel en waar hij niet op ingaat. Het overhandigen van dit boek is hem voorgelegd, hij heeft erover nagedacht en bewust ‘ja’ gezegd”, aldus Vreede in Trouw.

‘Bereid een rol te spelen’

Het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (het WKHP) “hoopt dat deze gebeurtenis een positieve uitwerking zal hebben op het denken over het liefdesleven van homoseksuelen binnen de wereldkerk en binnen de Nederlandse kerkprovincie”.

Het WKHP is naar eigen zeggen “bereid hierin een rol te spelen!”.

Oproep paus Franciscus

Van Kilsdonk was een Amsterdamse studentenpastor die, volgens het WKHP, meer dan tweehonderd aan aids lijdende homoseksuele mannen pastoraal heeft begeleid.

Volgens het WKHP maakte pater van Kilsdonk “de latere oproep van paus Franciscus waar: ‘Indien een persoon homoseksueel is en goede intenties heeft, wie ben ik dan om hem te veroordelen?’ en ‘Het is geen probleem om homoseksueel te zijn, nee, we moeten broeders zijn’”.

Omstreden

Van Kilsdonk was binnen de katholieke Kerk omstreden vanwege onder meer zijn steun aan een petitie in 1987 van het COC (Nederlandse belangenorganisatie van  homoseksuelenlesbiennes, biseksuelen en transgenders) aan de minister van Justitie, waarin gepleit werd voor de mogelijkheid tot strafuitsluiting bij seksuele contacten van en met jongeren beneden 16 jaar.

Ook was Van Kilsdonk omstreden binnen de Kerk vanwege een interview in 2004 in het tijdschrift Mannenwerk, waarin hij zei dat homoseksualiteit “geen afwijking of stoornis” is, “maar een vondst van de Schepper”.