<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus krijgt kruiden uit ‘Nederlandse’ tuin

Peter Doorakkers 12 maart 2019
image
Enkele vluchtelingen aan het werk in de Mgr. Schraven-tuin in Rome. Mgr. Schraven Stichting

Paus Franciscus heeft onlangs kruiden aangeboden gekregen die door vluchtelingen zijn gekweekt in een naar een de Nederlandse missiebisschop Frans Schraven vernoemde tuin in Rome.

Dat meldt de Mgr. Schraven Stichting. De tuin is eigendom van het algemeen bestuur van de paters lazaristen, de congregatie waar Schraven toe behoorde. De in 1873 in het Limburgse Lottum geboren bisschop werd in 1937 met acht gezellen in China vermoord door het Japanse leger. Dat eiste vrouwen op die zich in Schravens missiepost verscholen hielden, op als ‘troostmeisjes’. Schraven weigerde aan die eis gehoor te geven.

Omzoomd door ‘Schravenrozen’ uit Lottum

De Mgr. Schraven-tuin ligt op een stuk grond dat de lazaristen ooit cadeau kregen van een zustercongregatie. Het lag lang min of meer braak, meldt de Nederlandse lazarist Wiel Bellemakers. “Men had er geen mensen voor. Afgelopen jaar is een groep mensen, die vluchtelingen aan werk helpt, begonnen om er een plantentuin van te maken. Een lofwaardig initiatief.”

De kruidentuin wordt omzoomd door uit Nederland afkomstige rozen. Schravens geboorteplaats Lottum staat omwille van de bloemen die er worden gekweekt, bekend als ‘rozendorp’. In 2016 eerde het dorp de bisschop door een rode roos naar hem te vernoemen. Dankzij enkele donaties kon een lading ‘Schravenrozen’ naar Rome gestuurd worden. Bij de tuin zal ook een bordje worden geplaatst dat het verhaal van mgr. Schraven en zijn gezellen vertelt.

“De combinatie van Schravenrozen en de martelaren gedenken, is een mooi initiatief”, zegt pater Bellemakers. “Nu komen alle bezoekers aan de Schraventuin te weten wat er op 9 oktober 1937 in China gebeurde.”

Kruiden voor paus Franciscus

Op 2 maart had het generaal bestuur van de lazaristen een ontmoeting met paus Franciscus. Tijdens het gesprek boden de lazaristen Franciscus kruiden uit de Schraventuin aan, die daar werden gekweekt door zes vluchtelingen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.