<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Laat het lijden je veranderen, dan kom je er beter uit’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 25 november 2020
image
Paus Franciscus en Austen Ivereigh tijdens een ontmoeting in het Vaticaan in oktober 2019. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Een crisis “onthult wat er in een hart leeft”. Dat zegt paus Franciscus in het boek Let us Dream, dat binnenkort verschijnt. Hij reflecteert daarin op hoe de wereld er na de coronapandemie uit zou moeten komen te zien.

In het 154 pagina’s tellende boek, dat hij schreef met de Britse auteur Austen Ivereigh, gaat de paus in op hoe de wereld voor iedereen veiliger, eerlijker en gezonder zou kunnen worden. Ook vertelt hij over zijn persoonlijke “COVID-momenten”, crises hij uiteindelijk beter uitkwam.

Een crisis stelt de mens voor een keuze, stelt Franciscus. Proberen terug te keren naar de situatie van voor de crisis, is in zijn ogen een ernstige fout.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Wat leeft in het hart’

Franciscus zegt dat een crisis naast lijden ook positieve veranderingen met zich mee kan brengen. “Ziekte, het mislukken van een huwelijk of bedrijf, een grote teleurstelling of verraad” zijn momenten die “een spanning opwekken, een crisis die onthult wat er in ons hart leeft”.

De paus zegt in zijn eigen leven drie “Covid-momenten” heeft meegemaakt: levensbedreigende longproblemen op zijn 21e; zijn overplaatsing naar Duitsland in 1986; en een overplaatsing binnen Argentinië, naar de stad Cordoba, begin jaren negentig.

Op die belangrijke momenten van uitdaging en pijn, schrijft paus Franciscus, “leerde ik dat je veel lijdt, maar als je toestaat dat het je verandert, kom je er beter uit”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Beter gereageerd op coronapandemie’

Ook gaat hij in op de rol van vrouwen in de Kerk. Hij doet dit aan de hand van reflecties over de “leidende rol” die vrouwen hadden in het tegengaan van de coronapandemie.

Landen met vrouwen aan het roer hebben “over het algemeen beter en sneller hebben gereageerd dan andere. Vrouwen besloten snel en communiceerden de beslissingen met empathie”, aldus Franciscus.

Rol vrouwen in de Kerk

De paus benoemde een aantal vrouwen op diverse belangrijke posities binnen het Vaticaan. Volgens Franciscus heeft hij geprobeerd “ruimtes te creëren waar vrouwen leiding kunnen geven, maar op een manier die hen in staat stelt de cultuur vorm te geven en ervoor te zorgen dat ze worden gewaardeerd, gerespecteerd en erkend”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Vrouwen hoeven geen priester te zijn om als leiders in de wereldwijde katholieke Kerk te dienen”, stelt hij.

Franciscus vindt het belangrijk dat er wereldwijd meer vrouwen in leidinggevende rollen worden aangesteld. “Het veranderen van de institutionele cultuur is een organisch proces dat vraagt om de integratie van de gezichtspunten van vrouwen, zonder die te klerikaliseren.”

Misbruikcrisis

Ook de misbruikcrisis blijft niet onbesproken. De paus zegt dat hij probeert “een zorgzame cultuur te creëren die snel kan reageren op beschuldigingen. Het creëren van die cultuur kost tijd, maar het is een onvermijdelijke verbintenis waar we alles aan zullen moeten doen”.

Frustratie over media-aandacht voor Amazonesynode

Verder spreekt de paus zijn frustratie uit over hoe media wereldwijd het debat versloegen dat vorig jaar tijdens de ‘Amazonesynode’ werd gevoerd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoewel het slotdocument Franciscus opriep om de wijding van gehuwde mannen op regionale basis toe te staan, weigerde de paus dat verzoek te beantwoorden in zijn apostolische exhortatie Querida Amazonia.

Hij vertelt hierover: “Velen voelden zich teleurgesteld of opgelucht omdat ‘de paus die deur niet opendeed’. Het was alsof niemand geïnteresseerd was in de ecologische, culturele, sociale en pastorale drama’s van de regio; de synode was ‘mislukt’ omdat hij de wijding van de viri probati niet autoriseerde.”

Met Austen Ivereigh

Paus Franciscus schreef het boek met de Britse auteur Austen Ivereigh, die eerder een biografie over hem publiceerde.

Ivereigh heeft het auteursrecht op dit boek. Hij zegt dat “aanzienlijk meer dan de helft” van de royalty’s is toegezegd aan een Vaticaans steunfonds voor mensen die getroffen zijn door de coronacrisis.

Bronnen: National Catholic Reporter, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.