fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Laat niemand je dromen afnemen’

KN Redactie 12 augustus 2018
image
(Foto: CNS/Paul Haring)

Paus Franciscus heeft de Italiaanse jongeren opgeroepen zich “door niemand jullie dromen af te laten nemen”.

De paus sprak zo’n 60.000 tot 70.000 jonge deelnemers aan een gebedsmanifestatie in Rome toe ter voorbereiding op de komende jongerensynode. De jongeren verzamelden zich zaterdag in het Circus Maximus, waar de paus zich tussen hen mengde en vragen beantwoordde over de zin van het leven, keuzes maken, de toekomst en liefde.

Stralende sterren

“Dierbare jonge mensen, jullie dragen in jullie hart de stralende sterren van jullie dromen: die zijn jullie verantwoordelijkheid en jullie schat. Zorg ervoor dat die ook jullie toekomst worden! Dat vraagt moed tegenover verzet en moeilijkheden. Natuurlijk moeten dromen rijpen, gezuiverd worden, beproefd en gedeeld”, aldus de paus.

Met pensioen

“Vragen jullie je wel eens af waar jullie dromen vandaan komen? Door televisie te kijken? Door het luisteren naar een vriend? Dagdromen? Zijn het kleine of grote dromen, armzalige dromen die tevreden zijn met het geringste? Dromen van luxe, welzijn of rust. Dromen die jonge mensen in slaap sussen. Jongeren zonder dromen, die met pensioen gaan.”

‘Ons’

“De Bijbel zegt ons dat grote dromen die zijn die vruchtbaar kunnen zijn, die vrede en broederschap zaaien zoals nu. Deze dromen zijn groot omdat zij denken in termen van ons (…) Het tegenovergestelde van ‘ik’ is ‘ons’. Echte dromen zijn dromen over ons. (…) Grote dromen sluiten in, betrekken, zijn naar buiten gericht, delen, genereren nieuw leven. Grote dromen vragen om groot te kunnen blijven een onuitputtelijke bron van hoop, een oneindigheid die hen inblaast en groter maakt. Grote dromen hebben God nodig om geen hersenspinsels te worden of verbeelding van almacht.”

Man en vrouw

“Ieders vrijheid is een groot geschenk en staat geen halve maatregelen toe”, aldus de paus. “Liefde komt wanneer zij wil. Liefde is geen beroep: het is leven. Daarom vraag ik ouders liefde te helpen rijpen. In het leven komt liefde, echte liefde, altijd op de eerste plaats (…) Liefde tolereert geen halve maatregelen. Zij moet oprecht, open en moedig zijn. Uiteindelijk zegt de Bijbel dat God de mens naar zijn beeld en gelijkenis heeft geschapen en hen man en vrouw heeft gemaakt. En wat anders is de taak van de vrouw om haar man te helpen groeien als man en dat van haar man om zijn vrouw te helpen groeien als vrouw.”

Leermeesters zoeken

“De dromen van jonge mensen maken volwassenen een beetje bang. Misschien omdat zij gestopt zijn met dromen en risico’s nemen. Misschien omdat jullie dromen hun levenskeuzen ondermijnen, Dromen die kritiek vormen. Maar laat niemand jullie dromen stelen. (…) Zoek goede leermeesters die jullie kunnen helpen ze te begrijpen en te realiseren, geleidelijk en in vrede.
En jullie, wees zelf goede leermeesters, leermeesters van hoop en vertrouwen in de nieuwe generaties die na jullie komen. Geef wat jullie om niet hebben ontvangen terug, verrijkt met jullie passie en intellect. Tevreden zijn met gemak is een val. Jongens en meisjes, neem risico’s. Het leven is geen loterij waarin alleen de mazzelaars hun dromen kunnen verwezenlijken. Het leven is een wedstrijd die je kunt winnen als je samen wint, als je anderen niet verpletterd, als je niemand uitsluit.”

Delen in de Kerk

De Kerk, zo zei de paus, “is niet alleen de paus, de bisschoppen, de priesters, maar alle gedoopten, en ieder van jullie wordt gevraagd haar met liefde te verrijken, meer in staat tot gemeenschap, minder gehecht aan aardse dingen. Als jullie, jongeren, niet deelnemen aan het leven van de Kerk, als jullie de boodschap van het Evangelie niet aannemen, verarmt de Kerk en verliest zij haar vitaliteit. De schoonheid en authenticiteit van de Kerk hangt ook van jullie af.”

Gebed

Volgens paus Franciscus schuilt het geheim daarvan in gebed. “Het is de dialoog met de Vader die lucht geeft aan geest en hart. Het is in het gebed dat jullie vragen en verlangens de juiste woorden vinden. Dan, zelfs wanneer je geconfronteerd word met kwaad, pijn en dood, zullen jullie in de Heilige Geest de kracht vinden om het mysterie van het leven te verwelkomen en de hoop niet te verliezen.”

Risico’s nemen

“Lieve vrienden, jullie zijn op weg gegaan en zijn naar hier gekomen. Het is mij een vreugde jullie harten te voelen kloppen met liefde voor Jezus, zoals die van Maria Magdalena, Petrus en Johannes. Omdat jullie jong zijn ben ik, net als Petrus, blij om jullie harder te zien lopen en net als Johannes, gedreven te zien worden door jullie hartstocht, gevoelig voor de stem van de Geest die jullie dromen ingeeft. Daarom zeg ik jullie: wees niet tevreden met de voorzichtige houding van hen die achteraan gaan staan. Het vergt moed om een sprong voorwaarts te maken, een stevige en gewaagde sprong om jullie droom te realiseren, zoals Jezus, het Koninkrijk van God en te werken aan een broederlijker mensheid.” (KN/AN)