<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus looft Jean Vanier; gaat in op onderzoek naar vrouwelijke diakens

KN Redactie 8 mei 2019
image
Paus Franciscus in gedachten tijdens de persconferentie op de vlucht terug, na zijn bezoek aan Bulgarije en de Republiek van Noord-Macedonië. CNS Photo - Paul Haring

In de persconferentie in het vliegtuig terug naar Rome sprak paus Franciscus dinsdag onder meer over de dood van Jean Vanier en het door hemzelf gelaste onderzoek naar de rol van vrouwelijke diakens in de vroege Kerk.

Franciscus, die van zondag tot en met dinsdag eerst Bulgarije en vervolgens de Republiek van Noord-Macedonië bezocht, zei dat hij op de hoogte werd gehouden van de verslechterende gezondheid van Vanier. De katholieke filosoof overleed in de nacht van maandag op dinsdag op negentigjarige leeftijd in Parijs.

‘Jean Vanier had een geweldig getuigenis’

Franciscus zei dat hij Vanier een week voor diens dood gebeld had. “Hij luisterde naar me, maar hij kon nauwelijks spreken. Ik wilde mijn dankbaarheid voor zijn getuigenis uitdrukken.”

De Canadees kon volgens de paus “de christelijke roeping lezen in het mysterie van de dood, van het kruis, van ziekte, het mysterie van hen die worden veracht en verworpen”. Ook kwam hij op “voor wie het risico lopen ter dood veroordeeld te worden zelfs nog voor zij geboren zijn”.

“Eenvoudig gezegd wil ik hem bedanken en God bedanken dat Hij ons deze man met zo’n geweldig getuigenis heeft gegeven”, aldus paus Franciscus.

Stichter Ark en Geloof en Licht

Vanier werd bekend als stichter van de Arkgemeenschappen. Ook was hij mede-oprichter van de Geloof en Licht-gemeenschappen.

In de Arkgemeenschappen leven en werken mensen met en zonder verstandelijke beperking samen. In de gemeenschappen van Geloof en Licht beleven mensen met een verstandelijke beperking, hun families en anderen samen hun geloof.

Onderzoek naar diaconessen in vroege Kerk

Tijdens de persconferentie ging de paus ook in op een door hemzelf gelast onderzoek naar de geschiedenis en identiteit van diaconessen in de Kerk. Het werd uitgevoerd door een commissie bestaande uit zes mannelijke en zes vrouwelijke wetenschappers en is inmiddels afgerond.

“Wat fundamenteel is, is dat er geen zekerheid was dat er een wijding was met dezelfde vorm en hetzelfde doel als de wijding van mannen”, aldus Franciscus. Er was “enige overeenstemming” in de commissie, maar niet over de cruciale vraag of vrouwen werden gewijd, of plechtig gezegend, zoals bijvoorbeeld abdissen van kloosters nog altijd worden.

“Sommigen zeggen dat er twijfels zijn. Nu, laten we dan nog wat meer studeren. Ik heb daar geen probleem mee.”

Vraag aan de paus

Franciscus stelde de onderzoekscommissie in 2016 in na een ontmoeting met leden van een koepelorganisatie van zustercongregaties. Een van hen vroeg de paus wat de Kerk ervan weerhoudt om vrouwen tot permanent diaken te wijden, zoals volgens haar in de vroege Kerk gebeurde. Ze stelde een onderzoek naar de kwestie voor.

Hij antwoordde te hebben begrepen dat de vrouwen die in het Nieuwe Testament diacones worden genoemd, niet gewijd werden zoals permanente diakens dat worden.

Het leek er vooral op, vervolgde hij, dat zij assisteerden bij de doop door onderdompeling van andere vrouwen en bij het zalven van vrouwen. Ook zouden zij getuigen zijn geweest ten faveure van vrouwen die een ontbinding van hun huwelijk zochten omdat hun echtgenoten hen sloegen.

Onderzoekscommissie ingesteld

Wel zei de paus toe een commissie in te zullen stellen om onderzoek te doen. Twee commissieleden gaven in januari aan hun werk te hebben afgerond.

Franciscus zei tijdens de persconferentie niet wat de verdere stappen zouden zijn, als die er al zouden komen. (CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.