<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus luncht met 1500 arme mensen

KN Redactie 20 november 2017
image
Paus Franciscus lunchte op de eerste Wereldgebedsdag voor de Armen met vijftienhonderd arme mensen. (Foto: AP)

Op de eerste Wereldgebedsdag voor de Armen lunchte paus Franciscus zondag in het Vaticaan met vijftienhonderd arme mensen. “De armen zijn ons paspoort naar het paradijs.”

Eerder die dag waren meer dan zevenduizend arme mensen aanwezig bij de Mis in de Sint Pieter. De paus zei daar in zijn preek dat onverschilligheid de grootste zonde is die we vandaag de dag tegen arme mensen begaan.

De armen: ons paspoort naar het paradijs

Franciscus vroeg ook om de hand te reiken aan mensen in nood, want “niemand kan zeggen dat hij zo arm is dat hij niets meer aan de ander kan geven”. En bovendien “waar de armen in de ogen van de wereld van weinig waarde zijn, openen zij wel de weg naar de hemel; ze zijn ons paspoort naar het paradijs”.

Na de Mis waren vijftienhonderd uitverkorenen welkom in de audiëntiezaal van het Vaticaan, de Aula Nervi. Daar werd door veertig diakens uit het bisdom Rome en zo’n honderdvijftig vrijwilligers de lunch geserveerd.

Lunchen met de paus

De gasten aten pasta met tomaten en olijven, kalfsvlees met groenten en polenta, en tiramisu als nagerecht.

Paus Franciscus schoof ook aan voor de lunch. Voorafgaand aan de maaltijd zegende hij ook de armen die elders een lunch kregen aangeboden vanwege de Wereldgebedsdag. In heel Italië en ook daarbuiten, onder meer in Frankrijk en België, waren maaltijden georganiseerd voor arme mensen.

Elk jaar

Bij de afsluiting van het Heilig Jaar van Barmhartigheid in 2016 besloot de paus de Wereldgebedsdag voor de Armen in te stellen. De dag wordt vanaf 2017 elk jaar gevierd op de drieëndertigste zondag door het jaar.