<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Paus maakt pas op de plaats in exhortatie’

KN Redactie 14 februari 2020
image
Bisschop Gerard de Korte Foto: KN - Jan Peeters

Mgr. Gerard de Korte vindt de exhortatie Querida Amazonia “een mooie tekst”. Volgens de bisschop van Den Bosch komt paus Franciscus daarin op voor de mensen in de Amazone en maakt hij een pas op de plaats betrekking tot de priesterwijding voor gehuwde diakens.

De tekst, zegt de bisschop-referent voor Kerk en samenleving tegen Katholiek Nieuwsblad, is gegroepeerd rond “vier dromen: sociaal, cultureel, ecologisch en kerkelijk”.

Paus Franciscus komt in het document “op voor de waardigheid van de mensen in de Amazone, die door massale armoede en uitbuiting met voeten getreden wordt”. Ook blijkt opnieuw dat “de zorg voor de aarde als Gods schepping behoort tot de speerpunten van deze paus”.

‘Pas op de plaats’ over priesterwijding voor gehuwde diakens

Rond het hete hangijzer van de viri probati, de priesterwijding voor gehuwde diakens, maakt de paus “pas op de plaats”, zegt mgr. De Korte.

“Het was vanaf het begin zeer onduidelijk wat de paus met de aanbeveling van de synode rond dit thema zou doen. Het behoud van de eenheid binnen de Kerk is een belangrijke taak van de paus. En de emoties liepen, met name bij de tegenstanders van veranderingen, hoog op. Dat zal hem zeker voorzichtig hebben gemaakt.”

Duizend jaar lange traditie

De Korte ziet nog twee andere redenen voor de pauselijke pas op de plaats. Ten eerste de duizend jaar lange traditie van “een koppeling tussen priesterschap en celibaat”: “Durft de paus met die traditie te breken?”

Ten tweede is er “de vraag of je gehuwde priesters voor een klein deel van de Kerk kunt toestaan, zonder gevolgen voor de gehele wereldkerk. Die vraag heeft ongetwijfeld meegespeeld”.

‘Geen neen, onderscheiding der geesten gaat verder’

Hoewel de paus een pas op de plaats maakt, “zegt hij geen neen”, vervolgt De Korte. “De onderscheiding der geesten gaat verder. Ik vermoed dat een wereldsynode over de criteria voor de wijdingen nodig zal zijn voordat eventuele wijzigingen kunnen worden doorgevoerd.”

“De toekomst is open”, aldus de Bossche bisschop. “Wie weet wat Gods Geest de Kerk rond het thema van de viri probati nog laat ontdekken.”

Lees verder

Nederlandse bisschoppen over exhortatie: ‘Paus roept op tot solidariteit’
Waarom Franciscus zich niet uitsprak over gehuwd priesterschap
‘Amazone-exhortatie’ geeft geen antwoord op kwestie van priesterwijding voor gehuwde diakens
Vasthouden aan celibaat is heel gezond

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.