fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Maria kondigt radicale verandering aan’

Peter Doorakkers 15 augustus 2022
image
Paus Franciscus spreekt de pelgrims op het Sint-Pietersplein toe. Foto: CNS - Vatican Media

Niet “macht, succes en geld zullen triomferen, maar dienstbaarheid, nederigheid en liefde”. Dat zei paus Franciscus vandaag, op het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming.

Op het middaguur bad de paus het angelusgebed met tienduizend pelgrims op het Sint-Pietersplein. In een korte toespraak ging hij in op het Magnificat, de lofzang van Maria die in het evangelie van de dag wordt gelezen. Het Magnificat “is een geschenk voor ons allen” en “kondigt een radicale verandering aan, een omverwerping van waarden”, aldus Franciscus.

Dienstbaarheid, nederigheid en liefde

In haar gebed “profeteert Maria dat niet macht, succes en geld zullen overwinnen, maar dienstbaarheid, nederigheid en liefde. Als we haar in haar glorie bezien, begrijpen we dat de ware macht in dienstbaarheid ligt, en dat heersen liefhebben betekent. En dat dit de weg naar de hemel is”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Maria beschrijft in haar lofzang “het werk van God in de hele geschiedenis van haar volk”.

Historisch keerpunt

Verzen over God die “de machtigen omlaag haalt van hun tronen en de nederigen verheft” kunnen verbazing wekken, zei Franciscus: “Terwijl zij spreekt, zijn de machtigen niet omlaag gehaald: de beruchte Herodes bijvoorbeeld, zit nog steeds stevig op zijn troon. En de armen en hongerigen blijven dat, terwijl het de rijken voor de wind blijft gaan.”

Maria doet echter geen feitelijk verslag van de situatie in haar tijd. In plaats daarvan “vertelt ze ons iets veel belangrijkers: dat God, door haar, een historisch keerpunt heeft ingehuldigd, Hij heeft definitief een nieuwe orde der dingen gevestigd”.

“Zij, klein en nederig, is verheven en – we vieren dit vandaag – naar de glorie van de hemel gebracht, terwijl de machtigen van de wereld bestemd zijn om met lege handen achter te blijven.”

De hemel ligt binnen bereik

Zo wakkert ze de hoop opnieuw aan: “In haar zien we de bestemming van onze reis. Zij is het eerste schepsel dat, met haar hele zelf, lichaam en ziel, triomferend de finishlijn van de hemel overging. Ze toont ons dat de hemel binnen bereik ligt.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ja, de hemel ligt binnen bereik, als we niet toegeven aan de zonde, als we God nederig prijzen en anderen gul dienen. Geef niet toe aan de zonde. Sommigen zullen zeggen dat ze zwak zijn – maar de Heer is altijd bij jullie, omdat Hij barmhartig is.”

Dogma

Op 15 augustus vieren katholieken dat Maria, in de woorden van het Tweede Vaticaans Concilie, “gevrijwaard van iedere smet van de erfzonde, na het voltooien van haar aardse levensloop, met lichaam en ziel in de hemelse heerlijkheid opgenomen” is.

Sinds 1950 is de Tenhemelopneming van Maria een officieel dogma van de Kerk, een geloofspunt dat katholieken geacht worden te geloven. Het was de vooralsnog laatste keer dat de Kerk een officieel dogma afkondigde.

Verplicht feest

Maria Tenhemelopneming is voor Nederlandse katholieken een van de vijf ‘verplichte feesten’: belangrijke feesten die niet op een zondag vallen en waarop katholieken geacht worden de Mis bij te wonen.