<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Migranten zijn mensen, geen kwesties’

Catholic News Service 10 juli 2019
image
Paus Franciscus begroet een moeder en kind na de Mis van 8 juli waarin hij zijn bezoek aan Lampedusa herdacht. CNS Photo - Vatican Media

Christenen zijn geroepen om de geest van de Zaligsprekingen te volgen. Dat betekent de armen en verdrukten troosten, vooral de migranten en vluchtelingen die verworpen, uitgebuit en voor dood achtergelaten worden.

Dit zei paus Franciscus tijdens zijn herdenkingsmis bij gelegenheid van de zesde verjaardag van zijn bezoek aan het eiland Lampedusa op 8 juli.

‘Personen, geen kwesties’

“De minsten, zij die weggegooid, gemarginaliseerd, verdrukt, gediscrimineerd, misbruikt, uitgebuit, verlaten, arm en lijdend zijn, zij schreeuwen het uit naar God, om hen te bevrijden van het kwaad dat hen wordt aangedaan.”

“Zij zijn personen, geen sociale of migrantenkwesties. Dit gaat om twee redenen niet alleen om migranten; in de eerste plaats, omdat migranten ten eerste menselijke personen zijn en op de tweede plaats, omdat zij het symbool zijn van alle verdrukten van de hedendaagse geglobaliseerde samenleving,” sprak hij.

Migranten, vluchtelingen en reddingswerkers

Volgens het Vaticaan waren zo’n 250 migranten, vluchtelingen en reddingswerkers aanwezig bij de Mis, die gevierd werd op het altaar van Sint-Petrus’ Stoel in de Sint-Pieter. Paus Franciscus groette iedere persoon afzonderlijk aan het einde van de Mis.

Ladder van Jacob

De paus ging tijdens zijn preek in op de eerste lezing uit het boek Genesis, waarin Jacob droomde van een ladder die naar de hemel reikte “waar de engelen van God opgingen en afdaalden”.

Anders dan bij de toren van Babel, waarbij de mensen probeerden de hemel te bereiken en zelf god wilden worden, was de ladder in Jacobs droom een middel waarbij God naar de mensen toekwam en “zichzelf openbaarde; het is God die redt”, legde de paus uit.

“De Heer is een toevlucht voor de gelovigen, voor hen die roepen in tijden van nood”, citeerde hij een psalm. “Want inderdaad is ons gebed op zulke momenten helderder. Vooral dan realiseren we dat de veiligheid die de wereld biedt weinig waarde heeft en dat God alleen overblijft. Alleen God opent de hemel voor hen die op aarde wonen. Alleen God redt.”

Voorkeursbehandeling

Bij de evangelielezing uit Matteüs, waarin verhaald wordt over een zieke vrouw die door Jezus genezen wordt en een meisje dat door Jezus’ toedoen uit de doden opstaat, verklaarde paus Franciscus: “Dit laat de noodzaak zien voor een voorkeursoptie voor de minsten, zij moeten de voorste plekken in de rij krijgen bij het uitoefenen van naastenliefde.”

Hij voegde toe dat dezelfde zorg moet worden gegeven aan de kwetsbaren die het lijden en geweld ontvluchten en hier enkel onverschilligheid en de dood vinden.

‘Gemarteld, misbruikt en mishandeld’

“Deze minsten worden achtergelaten en misleid om te sterven in de woestijn; deze minsten worden gemarteld, misbruikt en mishandeld in detentiekampen; deze minsten ontmoeten de golven van een onverbiddelijke zee; deze minsten worden opgevangen in tijdelijke kampen die geen tijdelijke kampen mogen heten”, sprak de paus.

Paus Franciscus zei dat het beeld van Jacobs ladder de verbinding tussen hemel en aarde voorstelt en deze is “gegarandeerd en toegankelijk voor iedereen”. Hoewel het beklimmen van deze treden om “toewijding, moeite en genade vraagt”.

Engelen zijn

“Ik bedenk graag dat wij deze engelen zouden kunnen zijn, opgaand en neergaand, terwijl we de kleinen onder onze vleugels meenemen, en ook de lammen, de zieken, zij die buitengesloten zijn,” aldus de paus. “De minsten, zij die anders achter zouden blijven en enkel tergende armoede vinden op aarde, zonder in dit leven iets van de hemelse lichtstralen te ervaren.”

Bombardement

De oproep van de paus tot solidariteit met de migranten en vluchtelingen komt minder dan een week na het bombardement op een detentiekamp voor migranten in het Libische Tripoli, op 3 juli. De Libische regering legde de schuld bij het Libische Nationale Leger, dat geleid wordt door generaal Khalifa Haftar.

Volgens de Arabische televisiezender Al-Jazeera vielen er bijna zestig doden, vooral migranten en vluchtelingen uit Afrikaanse landen zoals Soedan, Ethiopië, Eritrea en Somalië.

Gebed voor de slachtoffers

Paus Franciscus veroordeelde de aanval en bad voor de slachtoffers tijdens het angelus van 7 juli. “De internationale gemeenschap mag deze zware incidenten niet langer toestaan,” zei hij. “Ik bid voor de slachtoffers, dat de God van vrede de doden moge ontvangen en de gewonden bijstaan.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.