<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Migranten schuld van alle kwaad geven is onacceptabel’

KN Redactie 1 januari 2019
image
Paus Franciscus liet tijdens zijn bezoek aan Turkije in 2014 twee duiven vrij, traditioneel het symbool van vrede. Foto: CNS Photo - Stoyan Nenov, Reuters

In het huidige klimaat van wantrouwen, afwijzing en nationalisme is dringend behoefte aan vredestichters en politici die anderen beschermen en liefdevol dienen. Dat schrijft paus Franciscus in zijn boodschap voor Wereldvredesdag, die op 1 januari wordt gehouden.

“Terreur die wordt uitgeoefend over de meest kwetsbaren draagt bij aan de ballingschap van hele bevolkingen die een plek van vrede zoeken”, schrijft Franciscus, en “politieke toespraken die de neiging hebben om migranten de schuld te geven van ieder kwaad en om de armen hoop te onthouden zijn onacceptabel”.

In plaats daarvan zou het politieke leven “een buitengewone vorm van naastenliefde” moeten en kunnen zijn, als het wordt uitgeoefend met een “basaal respect voor het leven, de vrijheid en de waardigheid van personen”.

Vertrouwen en dankbaarheid

Politieke verantwoordelijkheid dragen is een voortdurende uitdaging voor wie geroepen is “tot de dienst aan zijn land” om “alles te doen om diegenen te beschermen die er leven, en om de voorwaarden voor een waardige en rechtvaardige toekomst te creëren”.

“Eén ding is zeker”, schrijft Franciscus. “Goede politiek staat ten dienste van de vrede. Ze respecteert en bevordert fundamentele mensenrechten, die tegelijk wederzijdse verplichtingen zijn, en het mogelijk maken dat er een band van vertrouwen en dankbaarheid wordt gesmeed tussen huidige en toekomstige generaties.”

De boodschap voor de jaarlijkse Wereldvredesdag werd op 18 december in het Vaticaan gepresenteerd en is verstuurd aan staatshoofden wereldwijd.

“'Eén ding is zeker. Goede politiek staat ten dienste van de vrede'”
- Paus Franciscus

Paus Franciscus schrijft verder onder meer dat politiek het essentiële pad is voor de opbouw van een “menselijke gemeenschap en instituties”. Als politiek echter niet wordt gezien als een dienst aan de maatschappij als geheel, kan ze een middel van onderdrukking, marginalisatie en zelfs vernietiging worden. “De dorst naar macht tegen iedere prijs leidt tot misbruiken en onrechtvaardigheid.”

Politieke ondeugden

“Politieke ondeugden” veroorzaken schade, vervolgde hij. “Hetzij door persoonlijke incompetentie of door fouten in het systeem en zijn instituties” doen deze ondeugden afbreuk “aan het politieke leven in zijn geheel, en aan het gezag, de besluiten en de daden van wie erin bezig zijn”.

“Deze ondeugden, die het ideaal van een authentieke democratie ondermijnen, brengen ongenade naar het publieke leven en bedreigen de maatschappelijke harmonie.” Die ondeugden omvatten “xenofobie, racisme, gebrek aan zorg voor het natuurlijke milieu, het plunderen van natuurlijke hulpbronnen voor snelle winst en minachting voor wie gedwongen werden in ballingschap te gaan”, en vele vormen van corruptie. (CNS)

> Lees hier de hele boodschap voor Wereldvredesdag (Engels).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.