fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus moedigt Sicilianen aan om op te staan tegen de maffia

KN Redactie 17 september 2018
image
Paus Franciscus voor een afbeelding van de zalige Pino Puglisi. (Foto: CNS Photo - Paul Haring)

Paus Franciscus heeft de katholieken op Sicilië opgeroepen hun geloof daadwerkelijk te beleven en moedig op te staan tegen alle vormen van onrechtvaardigheid die voortvloeien uit en wortelen in de macht van de maffia.

Franciscus deed dit tijdens het eendaagse bezoek dat hij zaterdag aan het Italiaanse eiland bracht. Aanleiding daarvoor was dat het die dag exact 25 jaar geleden was dat priester Pino Puglisi in Palermo door de maffia werd vermoord. Puglisi werd in 2013 zalig verklaard.

Geloven in liefde en leven om te dienen

In zijn preek tijdens de openluchtmis in Palermo wees Franciscus erop dat waar geluk en echte verandering in de Siciliaanse maatschappij er alleen zullen komen als mensen elkaar liefhebben en voor elkaar zorgen, in plaats van te proberen zo veel mogelijk geld en macht te vergaren.

“Hebben leidt altijd tot willen. Ik heb iets en wil meteen iets ander en iets anders zonder einde. Hoe meer je hebt, hoe meer je wilt. Het is een verschrikkelijke verslaving”, aldus de paus. “Aan de andere kant”, vervolgde hij, “wie liefheeft vindt zichzelf en ontdekt hoe mooi het is om anderen te helpen”, en “heeft vreugde van binnen en een glimlach van buiten”, net als don Puglisi.

“Vandaag vijfentwintig jaar geleden, toen hij stierf op zijn verjaardag, kroonde hij zijn overwinning met een glimlach, die glimlach die zijn moordenaar uit zijn slaap hield”, zei Franciscus. Hij merkte op dat de man die voor de moord opgepakt werd, zei dat er “een soort licht” in Puglisi’s glimlach te zien was.

“We hebben priesters nodig die zo glimlachen. We hebben christenen nodig die glimlachen, niet omdat ze de dingen niet serieus nemen, maar omdat ze alleen aan Gods liefde rijk zijn, omdat ze geloven in liefde en leven om anderen te dienen.”

Veroordelingen van de maffia

Franciscus’ preek en toespraken omvatten veroordelingen van de maffia en een oproep aan maffiosi zich te bekeren. “Je kunt niet in God geloven en je broeder of zuster uitbuiten. Je kunt niet in God geloven en een maffioso zijn. De maffiosi leven niet als christenen omdat zij met hun levens de naam lasteren van God, die liefde is.”

Tijdens een ontmoeting met de Siciliaanse geestelijken en seminaristen vroeg Franciscus hen ervoor te zorgen dat de traditionele uitingen van volksgeloof niet worden gekaapt door maffialeden, die zichzelf zo een vroom imago willen bezorgen.

Hij verwees specifiek naar een incident waarbij een Mariaprocessie stopte voor het huis van een maffiabaas. De dragers van het beeld lieten het vervolgens een buiging maken voor het huis. Dit, zei Franciscus, “kan niet, absoluut niet!”.

Regelmatig samen de zondagsmis vieren

Ook wees hij erop dat om het geloof concreet te laten zijn, mensen moeten leren om naar de wonden van de samenleving en de Kerk te kijken en “in dit menselijk lijden de wonden van de Heer te herkennen. Kijk ernaar. Raak ze aan. Raak de wonden van de Heer in onze wonden aan, in onze samenleving, in onze gezinnen”.

De kracht om een stevige gemeenschap op te bouwen die solidair is met de armen, komt voort uit het regelmatig samen vieren van de zondagsmis, hield de paus zijn gehoor voor.

‘Nee tegen de maffia-mentaliteit’

Franciscus sloot het bezoek af met een ontmoeting met tienduizenden jongeren op een plein in Palermo. Hij moedigde hen aan te dromen en elkaar lief te hebben, en iedere vorm van corruptie die uit de maffia voortkomt of die versterkt, te bestrijden.

“Nee tegen de maffia-mentaliteit, tegen illegaliteit, tegen de logica van misdaad, die bijtende giffen zijn voor de menselijke waardigheid. Nee tegen iedere vorm van geweld.”