<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Nog nooit gedacht aan terugtreden’

KN Redactie 30 mei 2016
image
Paus Franciscus zet zijn handtekening op een surfboard tijdens de bijeenkomst van Scholas Occurentes. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft tot nu toe niet een keer gedacht aan terugtreden zoals zijn voorganger Benedictus XVI dat begin 2013 deed.

Scholas is een initiatief van paus Franciscus en is een internationale organisatie van Pauselijk Recht die de wereld van techniek, onderwijs en cultuur in dialoog probeert te brengen.

Benedictus geprezen

Tijdens een vragenuurtje vroegen YouTube-goeroes Dulce Candy en Matthew Patrick of de paus al eens aan terugtreden heeft gedacht. Paus Franciscus heeft zijn voorganger Benedictus XVI verschillende keren geprezen om diens terugtreden in 2013. Hij suggereerde daarbij dat ook hijzelf die optie in gedachten houdt.

Nooit bij mij opgekomen

In antwoord op de vraag zei hij: “Het is nooit bij mij opgekomen te stoppen vanwege de verantwoordelijkheden.”
“Sta mij een vertrouwelijkheid toe”, vervolgde hij. “Het was nooit bij mij opgekomen dat ik tot paus zou worden gekozen. Het was een verrassing, maar op dat moment gaf God mij een vrede die duurt tot op vandaag. Dat houdt mij gaande. Dat is de genade die ik ontvangen heb.”

Kort pontificaat

“Aan de andere kant ben ik mij van nature nooit ergens iets van bewust, dus ik ga gewoon door”, grapte de opvolger van Petrus.
In een interview in maart vorig jaar liet paus Franciscus weten het gevoel te hebben dat zijn pontificaat maar kort zou duren. “Vier of vijf jaar, ik weet het niet. Misschien zelfs twee of drie.”

Bij de bijeenkomst waren verschillende prominenten aanwezig, onder wie filmsterren George Clooney, Salma Hayek en Richard Gere. (KN/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.