fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus ontvangt vrijdag Merkel in privé-audiëntie

KN Redactie 4 mei 2016
image
Angela Merkel en paus Franciscus begroeten elkaar na de inaugurele Mis van de paus. (Foto: AP)

Paus Franciscus ontvangt vrijdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel in privé-audiëntie. Dat heeft het Vaticaan bevestigd tegenover persbureau KNA.

Merkel gaat naar Rome voor de uitreiking van de Internationale Karelsprijs. Die prijs, voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenwording, gaat dit jaar naar de paus.

Toespraak tot Europees Parlement

Paus Franciscus sprak in 2014 in Straatsburg het Europees Parlement toe. Daarin had hij behalve positieve woorden ook een kritische bemerking voor Europa, dat hij vergeleek met een onvruchtbare vrouw.

Paus: Merkel ‘beetje geïrriteerd’ door vergelijking

Begin dit jaar zei de paus in de Corriere della Sera dat Merkel hem kort na die toespraak belde en “een beetje geïrriteerd” was vanwege die vergelijking. “Zij vroeg mij of ik echt denk dat Europa geen kinderen meer zou kunnen krijgen.”

De paus antwoordde dat dit nog altijd mogelijk is omdat Europa “sterke en diepe wortels heeft”. Het heeft immers “een unieke geschiedenis” en belichaamt een grote cultuur en traditie. Juist op de “donkerste momenten” heeft Europa bovendien “steeds onvermoede reserves laten zien”, aldus de paus.

Vierde ontmoeting Franciscus en Merkel

De bijeenkomst vrijdag is de vierde officiële ontmoeting tussen de paus en de bondskanselier, en de derde keer dat de protestantse Merkel een privé-audiëntie krijgt.

De vorige ontmoeting tussen de twee vond begin 2015 plaats, de eerste in mei 2013. Merkel woonde ook de inaugurele Mis van de paus bij, waarna ze hem even begroette.

Franciscus over Merkel: ‘Ik mag haar’

In februari, op de terugvlucht van Havanna naar Rome, liet paus Franciscus sympathie blijken voor Merkel. “Ik mag haar en waardeer haar zeer”, zei hij tegen meereizende journalisten.

De bondskanselier is, aldus Franciscus, een “persoon van goede wil” voor wie hij bidt.

Schulz, Juncker en Tusk

Voor de uitreiking van de Karelsprijs worden ook de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, in het Vaticaan verwacht. (KNA)