<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus op Palmzondag: Jezus geen ‘new age’ profeet

KN Redactie 10 april 2017
image
Foto: AP

“Deze Jezus is geen ‘new age’ profeet, geen oplichter, integendeel: Hij is een zelfverzekerde Messias, een dienaar Gods”. Dat zei paus Franciscus tijdens zijn homilie op Palmzondag.

Jezus heeft volgens de paus “het voorkomen van de mens die naar de passie gaat; Hij is de grote geduldige van het menselijk leed”.

Zoet en bitter

Franciscus sprak over de “dubbele smaak” van de viering van Palmzondag, namelijk “zoet en bitter”. “Wij vieren dat de Heer Jeruzalem ingaat terwijl hij wordt toegejuicht als koning. Tezelfdertijd proclameren wij plechtig het Evangelieverhaal van zijn passie.”

Dit “aangrijpend contrast dat wij met ons hart voelen”, aldus de paus, “is wat Jezus in grotere mate in zijn hart voelde op die dag. Een dag waarop Hij zich verheugde met zijn leerlingen, maar ook weende over Jeruzalem”.

Ons kruis dragen

“Laten wij om de genade vragen Jezus trouw te volgen, maar niet met woorden, maar met daden”, zei de paus. Franciscus onderstreepte in zijn preek ook het belang van het geduld om “ons kruis te verdragen” en het niet te weigeren of “weg te werpen”, maar te “aanvaarden en te dragen” door “naar Hem te kijken”.

Ook sprak hij over het menselijk leed in de hedendaagse wereld. “Deze Jezus is aanwezig in degenen die zoals Hem lijden: door dwangarbeid, familiedrama’s, ziekte, oorlog en terrorisme”. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.