De eerste plaats waar kinderen het geloof leren is thuis, naar het goede voorbeeld van hun ouders.
“De eerste en belangrijkste plaats voor het doorgeven van het geloof is thuis, door het rustige dagelijkse voorbeeld van ouders die onze Heer liefhebben en op zijn woord vertrouwen”, aldus de paus. Hij is dit weekeinde in Ierland voor de afsluiting van de Wereldgezinsdagen. De ontmoeting met de verloofden en pasgehuwden vond plaats in de St. Mary’s Pro-kathedraal in Dublin.
Terwijl hij praktische voorbeelden gaf drong hij er op aan om “samen te bidden als gezin. Spreek over goede en heilige dingen, laat onze Moeder Maria toe in je gezinsleven. Vier de feesten van het christenvolk. Leef in grote solidariteit met degenen die lijden en aan de rand van de samenleving staan.”
De paus antwoordde een pas getrouwd stel dat advies vroeg over hoe zij het geloof moeten doorgeven aan de kinderen die ze in de toekomst hopen te hebben.
Het gezin – de ‘huiskerk’ – is de plaats waar kinderen eerlijkheid en opoffering leren. Door te kijken naar hun vader en moeder leren ze ook hoe ze God en de Kerk lief moeten hebben.
“Kortom, jullie kinderen zullen van jullie leren hoe ze een christelijk leven kunnen leiden; jullie zijn hun eerste leraren in het geloof”, aldus de paus. “Het geloof wordt doorgegeven rond de tafel van het gezin, in een gewoon gesprek, in een taal die alleen duurzame liefde weet te spreken.”
De paus erkende dat dit voor sommigen vanzelfsprekend lijkt, maar dat mensen het kunnen vergeten.
In antwoord op een vraag van een verloofd stel over hoe de waarde van de levenslange verbintenis van het huwelijkssacrament, zei Franciscus dat wanneer een man en een vrouw de band van het huwelijk aangaan, het Gods genade is die ze in staat stelt elkaar “een exclusieve en blijvende liefde”te beloven.
Het is waar dat onze maatschappij tegenwoordig niet gewend is aan dingen die stand houden, aldus de paus. Hoe kunnen we in deze cultuur van het voorlopige iets creëren dat standhoudt? Het gaat niet alleen om verliefdheid, maar ook om de wil om die liefde te laten groeien voor het hele leven.
“Omdat liefde niet tijdelijk is. Enthousiasme kan tijdelijk zijn, betoverd zijn. Maar liefde, echte liefde, is blijvend.”
Sprekend over de roeping van het huwelijk zei hij: “Het kerkelijk huwelijk, het sacrament van het huwelijk, deelt op een speciale manier in het mysterie van Gods eeuwige liefde.”
“Van alle soorten menselijke vruchtbaarheid is het huwelijk uniek. Het gaat over een liefde die nieuw leven verwekt. Het gaat om de wederzijdse verantwoordelijkheid voor de overdracht van Gods geschenk van het leven, en het biedt een stabiele omgeving waarin dat nieuwe leven kan groeien en bloeien.”
Paus Franciscus vertelde hoe hij als jochie zag hoe zijn vader zijn moeder kuste nadat hij thuiskwam van zijn werk. “Wat mooi is dat! Dat jullie kinderen jullie zo mogen zien, kussend, omhelzend. Zo leren ze.”
Aan het begin van de ontmoeting gaf een echtpaar dat vijftig jaar getrouwd is een getuigenis. Ze wilde de jongere generaties meegeven dat hoewel het gezinsleven een uitdaging is, het de moeite waard is.
Dit is wijsheid die jonge mensen nodig hebben, reageerde de paus. Hij moedigde jonge stellen aan te luisteren naar het advies van hun grootouders en andere gehuwden. Zelfs schoonmoeders hebben wijsheid, zei hij gekscherend. (CNA)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.