fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Pius XII leidde drie (moord)complotten tegen Hitler

KN Redactie 15 januari 2016
image

Paus Pius XII wordt er vaak van beschuldigd dat hij met opzet of uit lafheid gezwegen zou hebben over de Holocaust.

Historicus Mark Riebling zet deze zwarte legende definitief recht in Spionnen van de paus. Het Vaticaans complot van Pius XII tegen Hitler, deze week uitgebreid besproken in Katholiek Nieuwsblad. Riebling beschrijft in detail hoe katholieken en protestanten (onder wie Dietrich Bonhoeffer) van het ‘fatsoenlijke Duitsland’ samenwerkten onder de geheime leiding van paus Pius XII persoonlijk. Doel was het afzetten en desnoods ombrengen van Hitler.

Duivelse bescherming

Protestanten hadden het om theologische redenen veel moeilijker met een moordcomplot dan de katholieken. Vanuit de katholieke theologie is het mogelijk, in geval van een diabolische tiran (en Pius beschikte over volop informatie dat Hitler dit inderdaad was), moordcomplot te rechtvaardigen. De protestanten lieten zich door de katholieken overtuigen, maar het leek alsof Hitler ook onder duivelse bescherming stond: hoe goed georganiseerd ook, de aanslagen faalden. Bijna alle samenzweerders werden gearresteerd en vermoord.

Baanbrekend

Rieblings boek wordt algemeen geprezen. De eerste aanbeveling op de flap is van Sam Harris, de vermaarde atheïst (hier diens interview met Riebling). Rabbi David Rosen spreekt van een “baanbrekend en enerverend verslag van paus Pius’ XII geheime oorlog tegen Hitler.